Locka eller hjälpa eller hjälper som hjälper eller stjälper

 

En sak som jag ändrat i träningen de sista åren är hur jag använder hjälper kontra använder shejping. För att förtydliga mitt tankesätt i träningen så vill jag att inlärningen ska gå snabbt, ge varaktiga resultat och att hunden verkligen lär sig det exakta beteendet. Jag kommer aldrig att vara låst vid en metod eller modell som bestämmer exakt hur jag ska göra. Sammanfattningsvis så vill jag ha resultat-bra resultat och jag är alltid beredd att ändra mig om jag ser något som fungerar bättre än det jag gör idag. En sådan del är just hjälper som jag tidigare använt rätt sparsamt. Jag vill kalla det just hjälper-därför att jag tycker inte att hjälper och locka och lura är samma sak. Locka och lura innebär för mig att själva motivationen ligger i den hjälp man har och när man tar bort belöningen minskar hundens lust att göra beteendet. Med en hjälp menar jag att man visar en motiverad hund hur den rent tekniskt ska göra. Det har rätt många fördelar. Tillexempel att jag direkt får många rätta beteenden och få felaktiga. Det innebär också att jag tidigt i träningen kan göra större delar och inte behöver belöna minsta mikrodel(vilket är en oerhörd fördel om jag tränar för tävling) När jag jobbar på hundens engagemang jobbar jag främst med shaping-när jag jobbar med tekniska delar i inlärningen använder jag mer hjälper. Att använda hjälper på ett bra sätt är mer eller mindre en konst brukar min Kollega Siv säga och jag kan bara hålla med.

Låt bli att hjälpa hunden om den inte är engagerad i dig(då behöver du träna engagemang först, här har du bästa hjälpen för det) och försök att hjälpa hunden innan den gör fel istället för när den gör fel. Då kommer hjälpen att hjälpa istället för att stjälpa. Träna bort hjälpen i små steg, jag upplever ofta på kurs att många gör steg 1, 2 och 3 med hjälpen alldeles för länge och sedan hoppar till steg 25 utan att göra mellanstegen och då tappar man ofta hela eller delar av de intränade. Tillexempel, jag tränar framförgående och sätter ut en target och tränar hunden att gå sakta mot den. Sedan gör jag det en massa gånger och tar sedan bort targeten helt och hållet. Det som istället ofta är betydligt bättre är att redan tidigt i träningen i små små steg ta bort hjälpen. Exempel-hunden har gått sakta gående mot targeten 3 gånger och det funkar bra-då går jag samma sträcka igen men sätter targeten lite mindre synlig alt tar bort den. Nästa pass börjar jag med targeten igen och sedan minskar eller tar bort den i slutet på varje pass. Hur snabbt och hur mycket jag kan ta bort den avgörs av hur många rätt och fel det blir. Så snart det blir rätt -lite svårare-när det blir fel -hjälp (helst i nästa sekvens, inte direkt efter fel) så det blir tydligare för hunden vad den ska göra.

Sammanfattningsvis-rätt använda hjälper hjälper dig att nå snabbare, exaktare och mer varaktiga resultat. Fel använda hjälper (som används som locka och lura) skapar en oengagerad hund som bara förstår vad den ska göra när hjälpen finns på plats.

1 reaktion på ”Locka eller hjälpa eller hjälper som hjälper eller stjälper”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.