Lydnadsprov och vallprov

I morse åkte jag iväg och kollade på Kungsörs Bk´s lydnadstävling. Spännande att se några kursare på tävling och alltid bra för träningsinspirationen. Bland prestationerna så märktes en leonberger och en clumber spaniel som fick första pris i elit. Alltid kul med lite ovanligare raser som lyckas bra. De kursare som startade elit såg bra ut, ingen är ännu riktigt klar med momenten men när de väl är där kommer inte första prisen att vara några större problem, himla kul!

Väl hemma kom Ewa och hon körde igenom elitlydnaden med mig och Ylle. Vi gjorde hela programmet tävlingsmässigt och utan belöningar. Det kändes riktigt bra, vi hade en miss var, Ylle satt sig inte under språngmarscen. Det har vi knappt gjort innan så det är förstås dags att ta tag i. Just detta ingick i upplägget i Kungsör idag. Mitt misstag var att stanna honom för tidigt i rutan, han springer så pass fort att det är svårt att tajma, oftast hinner han igenom rutan, men idag var jag för snabb. Han flyttade sig snabbt och korrekt på kommando vilket jag var riktigt nöjd med för det har han haft aningen svårt med tidigare. I övrigt gick resten helt ok, det finns givetvis många detaljer kvar att slipa på och momenten behöver tränas mer i kedjor men vi har helt klart tagit ett kliv framåt.

aktivhund.se (se tråden Komplicerad Terminologi) förekommer en diskussion om en av mina artiklar (träningsläge) och min användning av begreppet ”träningsläge”. Jag berättade det för träningskompisen. Hon undrade hur jag hamnat i en diskussion runt terminologi i hundträningen. Du kan ju inga termer menade hon, det måste vara en tom sida. Faktum är att det är runt 10 sidor vid det här laget. Och träningskompisen har rätt för jag försöker i så hög grad som möjligt hålla mig ifrån diverse termer av den enkla anledningen att jag inte är särskilt bra på dem. Men ordet ”träningsläge” är ju knappast ämnat som en ny term snarare ett sätt att beskriva hur man genom att skapa rätt grunder kan göra träningen enklare, roligare och effektivare. Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite humor att hamna mitt i en resonemang om just detta med tanke på ovanstående….

Grattis till Ewa och Jim sonen Vallmyra Trix som klarade vallhundsprovet igår.

Grattis även till systern Trixa och Mona som klarade vallhundprovet idag.

2 reaktioner på ”Lydnadsprov och vallprov”

  1. Bara en liten rättelse, hon heter inte Trixa (även om det kunde passa henne) utan Tassa. Så intressant den här sidan var, jag får direkt lust att börja med lydnad. Du är verkligen jätteduktig att skriva och att arbeta med dina hundar.

  2. Skönt att det finns duktiga hundtränare/instruktörer som visar att det går att träna hund utan en massa krångliga termer ;)… och också förmedla kunskapen med sådan känsla och inlevelse så det inte går att misstolka !

    Ha det gott
    Hälsningar /Pia
    Grattis Ewa & Trix till godkänt VP !

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.