Mer SM – intervju med domaren Jenny Wibäck!

Det jag inte gillar med SM i lydnad är att det liksom är det officiella slutet på våren sen är det sommar. Samma sak med bruks SM i slutet på augusti, det är slutet på sommaren och hösten gör sitt inträde. Så vi hänger kvar lite till på SM tycker jag. Jag har fått lite kommentarer av en av domarna Jenny Wibäck. Det som gör Jenny lite extra intressant att ställa frågor till är att hon förutom domare är tränare och tävlande på hög nivå och har funderat runt mina frågor ur olika aspekter- håll till godo!

Om jag säger SM 2014, vad kommer det då upp spontant hos dig?

Roliga, intensiva och utmanande dagar som jag fick äran att uppleva tillsammans med ett härligt domargäng!

Det är en tuff uppgift att döma ett SM, hade du några tvivel när du fick frågan?
Ja – men inte så många som jag hade föreställt mig innan. Man utsätter ju sig själv för en viss press och rädslan att döma fel så att det drabbar någon negativt finns alltid där. När frågan väl kom så insåg jag att detta var en stor chans till egen mental tuffhetsträning och kom också fram till att jag känner mig tillräckligt trygg i min bedömning, för att våga åta mig uppdraget. Rädslan att döma fel kommer nog alltid finnas där – och ska nog alltid finnas där. Den tyder ju också på en vilja att döma rätt och rättvist. Att ha blivit rekommenderad av andra, bidrog förstås också till att jag kände mig kompetent nog.

10314018_10203193556057379_8217539410522193149_n

Om du som domare skulle ge några generella råd till den som ska tävla SM- vad skulle du säga?

Att förbereda sig själv och sin hund för alla väder, olika upplägg och alla möjliga startnummer. Vid lottningen såg man många besvikna miner och det känns ju synd om årets roligaste och största tävlingshelg ska avgöras av en sådan sak. Gör flera planeringar för din tävlingshelg – en för tidig start, en för start mitt på dagen och en för att starta sist.

När det gäller momentteknik så finns det några delar som domarna garanterat har ögonen på – och som många fick avdrag för i år. Tänker då till exempel på stegförflyttningar, nosarbete vid vittringen (många hundar var på de andra pinnarna rätt så ordentligt), samt ingångar. Vi domare drillas i att hålla mer och mer koll på kroppsliga dubbelkommandon, så man kan tjäna poäng på att bli medveten om dessa och ifrågasätta om man behöver dem. Extrakommandon – dvs att två kommandon krävs för ett beteende – ger i regel 2 poängs avdrag / kommando, så där finns också många poäng att ”spara”.

Jag ger dig samma fråga men blandar då in även din kompetens som tränare, vad såg du som är viktigt att tänka på?

Var rädd om upplevelsen som ett SM-tävlande innebär och sträva efter att se din hund som en medspelare, även när prestationsångesten tilltar. Våga gå in i bubblan med din hund, även när ni har många ögon på er och påminn dig ofta om varför ni håller på och vad som är viktigt i längden. De som nådde de allra högsta placeringarna visade också ett glädjefyllt samarbete under och mellan momenten. Vill man upp på pallen bör man nog vara en empatisk lagspelare, snarare än en ”dressör”.

Ett mer konkret träningstips är att vara rädd om sina träningskompisar. Vid ett SM är att där är många människor kring hunden, både på och utanför planen. Flera hundar fick avdrag för nos – en sak att få med i planen för sent startnummer är att träna på punkter där det har suttit/legat rätt så många hundar rätt så nyligen.

Ett tips till de förare som ännu inte tävlat SM – det kan säkert låta petigt med alla avdrag, men de är också vara en viktig påminnelse om att hundarna inte är – eller ska vara – robotar och att man kan platsa i gänget även om man har brister här och där. Ingen av landets bästa hundar uppnådde denna tävling över 291 poäng och då var det ändå rätt så schyssta väderförhållanden. Tiorna var heller inte omöjliga att få, utan jag tror att de användes i samtliga domarblock denna helg. Tävlingslydnad är svårt, även för de bästa. I finalfältet hade vi sex olika raser, så släpp myten om att det bara är för border collies. Våga satsa och ta chansen att delta om du får den – det är en häftig upplevelse och så länge man tar väl hand om sin hund oavsett vad som händer, så behöver man inte vara rädd för att göra bort sig.

Vad tar du med dig till din egen träning efter SM helgen?
Jag har blivit både peppad och inspirerad. Påminnelsen om att varje SM-miljö är unik gör att jag kommer vara noggrann med att hålla liv i en idé som jag och en träningskompis har – varje pass vi tränar ihop ska vi vara på en ny plats. Detta behöver inte innebära flera mils bilkörande, utan det kan vara ena sidan mataffären ena gången och på andra sidan, den andra. Sedan vi bestämde detta har jag fått syn på på många potentiella träningsplatser i min närhet som jag aldrig sett innan, trots att jag bott på samma ställe i drygt åtta år:-)
Ytterligare en sak vi har bestämt är att till varje träning ta med ett föremål som är nytt för hunden och som vi placerar på planen. Det kan vara en bok, en hink, en sågspånshög, ett gosedjur eller vad som helst – det viktiga är att det aldrig har varit på planen innan. Är det något man kan vara säker på vid tävlingar i allmänhet och SM i synnerhet, så är det att varken miljö eller material kommer att vara ”som vanligt”.

20140611_100538

En liten uppmaning som jag gärna har med om det finns utrymme – men som inte ryms i någon av frågorna – är att alla de som deltog på SM i år ska engagera sig i någon tävling på sin egen klubb. En SM-förare besitter massa erfarenhet och kunskap om tävlingsupplägg och denna kunskap behöver spridas för att sporten ska ha god chans att överleva. Om alla engagerar sig i en tävling var 2015, så har vi i alla fall 60 bra tävlingar att se fram emot. Det är ideella krafter som har banat väg för er väg till SM och att åtminstone engagera sig någon gång om året tycker jag är det minsta man kan göra som tack. Det initiativ som du, Maria och din syster Lotta har tagit inför nästa års SM är ett väldigt gott exempel!

”Vid sidan om tävlingslydnaden är Jenny aktiv inom att använda hunden som resurs i arbete med människor. Om du är intresserad av detta område och/eller instruktörsutbildning – läs mer på Jennys hemsida om den CSN-berättigade distansutbildningen ”Arbete med hund”, som också inrymmer mycket praktisk träning med egen hund.” 

Mer om Jenny hittar du här:  www.lyckagård.se

cirkuslyckagards6

3 reaktioner på ”Mer SM – intervju med domaren Jenny Wibäck!”

  1. Superkul att läsa! Nu har du fått till så himla många bra inlägg och intressanta intervjuer – och jag ligger hopplöst efter vad gäller bloggutmaningar. Men…vänta bara! Jag kommer igen!!!! 🙂

  2. Jätteintressant att läsa tycker jag. Är imponerad över alla dessa bloggar och intervjuer. Men Heléne, , är det en tävling mellan er eller? 😉 (ja, se dessa tävlingsfreaks!! 😉

  3. Nää Ditte, för i så fall vore jag en klar förlorare…och det vill jag ju inte vara!! 😉 Men nu har jag ju fått till en intervju med en duktig hundtränare/instruktör i Motala i alla fall. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.