Svensk mästare 2014

Glad midsommar alla läsare: Här kommer en intervju med årets svenska mästare Malin karlsson och krydds Elton.
10441217_10152179953328339_5371188631171608798_n-1

Jättegrattis till guldet, hur kändes det?

Tack så jättemycket! Känns helt fantastiskt och har nog inte smält det riktigt än, men det kommer sakta men säkert och det är svårt att beskriva känslorna som kom fram när jag förstod att jag hade vunnit.

Berätta lite om dig och Elton! Det var ditt första SM med Elton som är en unghund, hur tänkte du runt uppladdningen?

Malin Karlsson heter jag och är 24 år. Har tränat hund så länge jag kan minnas men det var inte förens 2002 som jag började på riktigt att träna och tävla då jag tog över min mammas hund och sen dess har det rullat på och detta var mitt 7:e SM.

Elton är en 2 årig Border Collie som kommer från Krydds kennel.
Han har sedan valp varit en väldigt seriös individ på gott och ont, men det har gjort att vi kunnat gå fram fort i både träning och när det kommer till tävling utan att behövt stressat fram något resultat.
Han håller fortfarande på att utvecklas både mentalt och fysiskt, men han är en fantastisk hund både i träning och tävling då han aldrig tackar nej till arbete. Trots sin arbetsvilja så håller han sig ändå cool och går väldigt sällan upp i stress.

Uppladdningen inför SM var ungefär som inför en vanlig tävling, skillnaden var att vi vid två tillfällen tränade på SM ordningen med 3 ringar för att se hur han skulle reagera med rörelse på båda sidorna om honom. Annars ville jag göra som jag brukar genom att träna mycket helhet utan kommendering och även belöna vissa bitar, försökte att inte peta i så mycket detaljer utan ville ha säkra moment och bra självförtroende hos Elton.

Hade inga större förhoppningar inför årets SM då jag tänkte att vi fortfarande är så nya i Eliten och skulle mest försöka få en bra upplevelse på en sån här stor tävling och träna inför framtida stora tävlingar, men Elton hade visst andra planer än mig 😉

Ni låg på en andra plats efter kvalomgången och fick gå ut näst sist i finalen, hur kändes det?

Jag har nog aldrig varit så nervös inför en tävling som den här, hela kroppen skakade innan jag skulle börja uppvärmningen med Elton.
När jag sen skulle börja uppvärmningen så släppte det.
För Elton kändes pigg och glad och när jag visade honom hans slutbelöning och sa till honom att nu ska vi tävla igen då gav han mig en speciell blick som inte går att beskriva.
Sen satte han sig vid min sida och tittade fokuserat på hunden som var inne på planen. Då blev jag lugn och istället taggad på att få chansen att visa vad vi går för.

Vad skulle du ge för tips till de som har ambitioner att lyckas lika bra som du gjort?

Tipset jag skulle ge är att ha tydliga mål redan från början vad man vill göra och hur långt man vill komma med sin hund. Jag har med Elton varit väldigt noga redan från början hur jag vill att momenten ska utvecklas och det har gjort att vi inte har haft speciellt mycket konflikter i vår träning utan vi har haft väldigt roligt tillsammans, vilket är såklart det viktigaste!

Vad har du för framtidsplaner med Elton?

Hade som dröm att någon gång få stå på pallen under ett SM med Elton och eftersom vi redan har lyckats med det så känns det som att vi får sikta mot nya stjärnor och se hur långt vi kan nå 🙂

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.