Miljöträningen

I de flesta hundsportgrenar innebär tävlingar i större sammanhang en hel del stök runt omkring. Hundarna behöver både kunna prestera i sådan miljö och förstås även ta det lugnt och koppla av. Hur lätt eller svårt hunden har för detta brukar vara individuellt. Jag försöker ha med valp med i så många olika miljöer som möjligt och håller noggrann koll om det är något jag behöver träna extra på. Ser jag tidigt vad hunden har svårt för har jag ju ochså lång tid att träna det. Vissa saker försvinner med ålder och erfarenhet men det skulle jag inte våga lita på, bättre att öva och komma tillrätta med sådana saker så fort som möjligt.

Steg nr 1 är att hunden känner sig bekväm i miljön, så fort den gör det leker jag med hunden och gör sedan enkla skojiga övningar. Det är viktigt att komma ihåg att hundar ofta tappar lite av tidigare kunskaper när de upplever miljön som krävande. Att sätta kriterier efter vilken miljö man jobbar i är viktigt för att både hund och tränare ska få gott självförtroende i svårare miljöer.

I filmen kan du se hur vi utnyttjar årets Köpings fest till ett bra träningstillfälle. Nu blev det så att den största störningen denna dag varken var tivoli, människor eller oväsen utan snarare att det var 32 grader varmt. Både vi och hundarna var sega bara genom att ta sig till platsen. Därför valde jag att göra riktigt enkla övningar med Signe som förövrigt uppskattade tivoli. Obegränsat med mat på backen och massa folk att hälsa på!

I miljöträningen låter jag även valpen träffa människor i olika åldrar, och här hade vi turen att träffa en ovanligt kavat och hundvan tvååring som hade jätteskoj med Signe!

3 reaktioner på ”Miljöträningen”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.