Ny planering och träningsfunderingar

På träningsfronten har vi tagit det ganska lungt över midsommar men nu så småningom kommit igång igen. Stackars Ylle var glad som en lärka, han har verkligen inte uppskattat träningsuppehållet. Vallningen och fåren är ok tycker Ylle men kan inte konkurrera med bruks och lydnadsträning( ett drag jag ytterst sällan sett hos en vallhund) Får han välja så är inte vallningen nr. 1. Märkligt om man jämför med pappa Ex som inte har något annat på sin lista än får.

Som en liten slutsummering av årets SM har jag jämfört betygen med förra årets SM och vi har förbättrat oss på allt utom plats och sitt i grupp, och de hade vi 10 . or på redan förra året och inkallning med stå och ligg. Jag tycker att det stämmer med vad jag tycker själv i stort om de olika momenten. Ylle har utvecklats jättefint mellan de två SM, na. Det mesta har gått åt rätt håll. Jag tycker kanske inte inkallningen har blivit sämre men den har definitivt inte blivit bättre. Delvis beror det på att jag inte kan släppa tanken på ngn tempominskning. Förnuftmässigt och bedömningsmässigt skulle det räcka långt med att han sjönk ngr promille i tempo tror jag. Men är man tempofreak så är man…Men inkallningen ska vi givetvis ta nappatag med så även rutan och vittringen. En riktig utmaning blir att försöka förbättra alla moment till nästa SM.Ingen lydnadstävling är inplanerad är det läge att redan nu börja med att ändra detaljer. Under tävlingssäsong vill jag knappast göra några större förändringar i träningen men som sagt det är läge att börja nu. Givetvis är siktet nu inställt på bruks SM, funderar mycket runt var jag ska lägga ribban i olika moment. Det var mer givet i lydnaden, i brukset har det hitills inte lönat sig att överarbete delarna. Det betalar sig inte i relation till arbetet och uppletandet och spåret tar ju sin tid i träningen. Vi ska hursomhelst fortsätta med temat ” att momenten ska se bra ut” dvs flyt och helhet viktigare än själva detaljerna. Det har vi delvis gjort inför lydnads SM och är en annorlunda och jättekul vinkel som jag inte jobbat med förut.

Nu väntar en intensiv vecka med tävlingslydnadsläger och shapingkurs. Det kommer många duktiga förare hit och jag räknar med att det kommer att ge både massa nya kunskaper och ny inspiration. Det är ju bara sååå kul att träna hund.

2 reaktioner på ”Ny planering och träningsfunderingar”

  1. Grattis till silvermedaljen på SM,ni är så imponerande,du och Ylle!

    Sen har jag en fråga:-Vad tycker du är den största skillnaden mellan en Working Kelpie och en Australian Kelpie om man vill hålla på med bruks och lydnad?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.