Fysträning av mina hundar

På sista tiden har jag fått många frågor om hur jag fystränar mina hundar. Av den anledningen skriver jag några rader om just detta. Rätt eller fel? Det har funkat för mig och de hundar jag haft- givetvis inte så många att det går att dra några statistiska slutsatser. Mina hundar har hittills haft mycket få skador och jag har aldrig missat några större tävlingar av den anledningen, jag hoppas och tror att en del av detta beror på just den grundläggande  fysträningen de får. När jag jobbade med travhästar talade man mycket om hur viktigt det var att unga hästar fick röra sig ordentligt för att senare tåla hård träning. Det har jag tagit med mig och direkt valpen kommer hem får den följa med på de vuxna hundarnas skogspromenader. Jag försöker gå 1- 2 timmar varje dag i ostigad mark, hundarna är lösa och rör sig i sin egen takt. När valpen är liten får den gå så långt den orkar, resten tar jag den under armen. Eftersom kelpisar är fysiskt utvecklade riktigt tidigt brukar de efter ett par veckor hänga med hela vändan. Under vändan som både är motion- avkoppling- och fysisk träning rör sig hundarna i olika hastigheter och olika underlag och bygger upp styrka, rörlighet och muskler. Just våra skogspromenader ser jag som basen i fysträningen och givetvis är jag ytterst noggrann att lära valpen att låta bli ALLT vilt, annars kommer jag inte att kunna använda den här delen av träningen.

Jag springer också med hundarna 4-5 gånger i veckan- ibland kopplade, ibland lösa beroende på var jag springer. När jag tränade sök, tränade jag en hel del intervaller när hunden sprang mellan två personer, olika sträckor, terräng och varierat antal vändor. Vill man vara riktigt seriös finns numera pulsmätare för hund, då har man möjlighet att hela tiden ligga på en optimal träningsnivå. Jag låter gärna hundarna simma när det finns möjlighet som kompletterande träning.

Vad som många glömmer är att kondition och mental ork är starkt kopplade till varandra både vad det gäller människa och hund. Har hunden svårt att orka ett program kanske fysiken är en del av problemet. I träningen lägger jag gärna fys pass och annan träning nära varandra i tid. Tillexempel jag springer en vända, tränar lydnad och vallar en stund. Det har gjort att mina hundar aldrig haft problem med att klara en lång tävlingsdag i brukset- det är nog snarare så att tävlingsdagarna är rätt vilosamma ur hundens ögon om man jämför med vissa träningsdagar.

2f5q41742f5q4227 

5 reaktioner på ”Fysträning av mina hundar”

 1. Intressant – och superviktigt! Precis som du skriver tror det är bra att lägga annan tränng i samband med fysträningen för att öka den mentala uthålligheten. Att s a s orka fokusera och fatta rätt beslut även under lite tuffare förhållanden (gäller såklart även föraren!) Dessutom tror jag att en individ som känner sig fysiskt stark ofta får ett bättre självförtroende – något som jag tycker är nog så viktigt hos en hund som man vill ska prestera på max.

 2. Hmm..
  Vilken tankeställare du gav mig…
  Mer fysträning för oss hädanefter..
  Vi har haft problem med att få alla momenten att klaffa varje gång senaste tiden.
  Kan det vara här länken brister?!
  Både han och jag var helt klart i bättre kondition innan..
  Alltid lika lärorikt att läsa din blogg!!
  Tack för du delar med dig så mycket av Kloka takar, tips och bra hundtänk!!

 3. Hej! Är en fd hästtjej och nybliven Kelpieägare. Jag tyckte det var skönt att läsa att jag inte gör helt fel.
  Har låtit min valp springa lös och fritt i skog och mark från början. Jag tror och hoppas att hon inte är glad i det om hon lider av det.
  Promenaderna har blivit längre än jag hört att valpar skall klara. Men min valp har inte någon gång påvisat att det blivit för mycket. Jag går i sakta mak i skog och mark, dvs inte långt i kilometer, hunden springer som hon vill. Medvetet kan jag välja blåbärsris och bergsknallar framför stigar för att hon ska få använda hela sin kropp.

  Jag är själv inbitet hästfreak sedan 25 år. Har fött upp och tränat unga travhästar bl.a.

  Jag kan inte heller låta bli att tänka i samma banor med valpen som med unghästen. Mina hästar fick lufsa i eget tempo i skog och mark från unga år, utan press från min sida. Jag lät dem hållas och berätta själva vad de orkade med. De blev välmusklade, smidiga, avslappnade och hade väldigt få skador.

  Jag har för avsikt att träna min Kelpie enligt samma tänk. Jag ger henne chansen till egen aktivitet utan krav. Hoppas att det blir bra…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.