När seminariet var slut lämnade vi Tyskland och format en veckas träning i Holland. Närmare bestämt Rotterdam. Vi lämnade värmen som i södra Europa kallats Lucifer och varit en riktig plåga denna sommar. De Italienska deltagarna berättade att de inte kunnat träna på veckor, då temperaturen dagtid legat på 47 grader. För dem var det svalt i Stuttgart men veklingen inte för oss. Det var så varmt att vi lade blöta handdukar på i badrummet när vi lämnade hundarna för de inte skulle bli för varma. Valpen vågade vi inte lämna på rummet alls eftersom vi inte visste om han var tillräckligt smart för att gå in i badrummet och lägga sig. Fördelen var ju att valpen fick följa med en hel del på egen tass och bättre miljöträning kan det ju knappast bli. Tyskland är oerhört hundvänligt och det är inga som helst problem att ta med hund på restauranger och cafeer.
Fördelen med långa bilresor efter seminarie är ju att man verkligen hinner prata och fundera runt allt som man hört och sett under dagarna. Ett par aha upplevelser blev det-bland annat om belöningar. Att kanske timing inte är så viktigt som jag tidigare tänkt, i varje fall inte när man kommit en liten bit påväg. Utan snarare lätt bygger upp en oönskad belöningsförväntan som i längden försvårar tävling.Och att det inte alltid behövs belöning efter fel när hunden kan sin uppgift någorlunda. Jag har också fått lite tankar om hur socialbelöning kan användas för att bekräfta istället för att vara för snabb att belöna precis allt. Fler pusselbitar till helhetsträning har det också blivit. Så väl framme här i Holland tränar vi och testar diverse nya idéer. Jätteskoj det också,att direkt kunna testa och utvärdera. Vi har fått låna en jättetrevlig hundklubb i Rotterdams utkanter som ligger i ett gigantiskt stort friluftsområde med miltals med fina promenad och cykelvägar.
Jag fick också en intervju av Clara-Ffion Wenzel som var huvudarrangör på seminariet i Tyskland. Det ordnades förra året av hennes mamma Shauna som inte tycker att det här med att organisera var hennes grej. Så i år tog Clara-Ffion över och stod för det mesta arbetet med seminariet och var också med själv som deltagare med sin Border -collie tik. 18 åriga Clara-ffion är verkligen en förebild för lydnadssporten! Här berättar hon lite om seminariet och tankarna bakom.