Rätt o lätt

Vi har kommit igång bra med bruksträningen denna vecka. Spårat varje dag och kört uppletande. Spåren går riktigt fint och det märks inte att vi haft något längre uppehåll. Faktiskt så tycker jag även att brukslydnaden känns riktigt bra. Några delar känns t.o.m bättre än vad de gjorde när vi tränade inför SM. Det gäller dock inte för framåtsändande. Det känns inte som att starta på noll utan på -10. Förra året började jag träna framåtsändande ungefär vid den här tiden, planen var och blev att tävla i april. Alltså var nogrannhet en ganska låg prioritet när det gällde att hinna i mål. Mina kompisar frågade typ 3 gånger i veckan under Ylles första två år varför jag inte började med framåtsändandet. I efter hand kan jag bara ge ett rimligt svar- därför att jag var(är) en idiot…..5 minuter om dagen från tidig ålder, gott om tid för att hinna lära momentet inför eliten(jag hoppade över det i högreklass, då hade jag inte ens funderat på framåtsändande) Nåväl här har jag en slarvigt inlärt moment som jag vill rätta till.

För de allra flesta är det knappast någon nyhet att ominlärning är så otroligt mycket krångligare än nyinlärning. Av den anledningen är det bästa att göra så rätt som möjligt från början och tron på ominlärning är heller inte särskilt stor generellt sett. När man talar om missar man gjort i träningen handlar det ofta om vad man inte ska göra med sina nya hund, mer sällan hur och vad man kan göra med den man har. Under min framåtsändande träning har jag funderat på detta, som sagt det är frustrerande att börja på minus. Å andra sidan är detta någonting som är viktigt att bli bra på som instruktör. Det är ju något som de allra flesta råkar ut för någon gång att man vill ändra på något. Attityd och sinnesstämning i moment är bland det tyngsta delarna att ändra på tycker jag, både när det gäller engagemang och stressnivå. Alltså två delar som man verkligen behöver ha kontroll på i alla delar av träningen. Dessa delar är inte statiska utan förändrar sig vanligtvis under träningen och det är lätt att man slentrianmässigt fortsätter att förberda hunden och belöna hunden som man alltid gjort. Har du lyckats med att förändra attityd och sinnestämning på din hund har du gjort en kanonjobb, dessutom har du lärt dig massor på vägen. Som sagt, svårt men ingen omöjlighet.

En annan detalj som är tung att ändra på och som gäller för mitt framåtsändande är mönster. Mönster kan tillexempel vara fritt följ, rytmen i kryp eller tempo på framåtsändande. Rörelser  man lärt hunden i ett visst mönster sitter benhårt, hunden gör det utan att tänka ungefär som när vi går. Ju längre man tränat mönstret desto mer arbete att ändra det. Jag vill inte tänka på hur många gånger jag låtit Ylle gå ett alltför snabbt saktagående. Nu börjar jag kunna få honom att gå i rätt tempo en kortare sträcka, men så fort han inte är 100% koncentrerad faller han in i sitt inlärda ”travhäst på Solvalla tempo”

Det som oftast är enklast att ändra (dock sällan enkelt) är detaljer i moment, men även dessa kan hamna i mönster och ofta behöver man vara riktigt konsekvent med att bara belöna det nya beteendet och helst avbryta beteendet man vill byta ut innan hunden hinner fullfölja det. Ofta är det så att det först inlärda beteendet bubblar upp när man inte tränat detaljen/momentet på ett tag. Kan vara smart att planera för träningsmässigt och framförallt för att förberda sig själv mentalt.

I varje fall har detta satt igång massor med funderingar hos mig. Hur man kan tänka och få till bra nyinlärning finns massor med kunskap om. Vilka regler som gäller för att ominlärning ska bli så effektiv som möjligt är betydligt mer oklart.

2 reaktioner på ”Rätt o lätt”

  1. Hej Maria… Intressante tankar….. Som vanligt ! Kul att du delar med dig av dina tankar/utmaningar i din egen träning.
    Tack för givande och inspirerande träning i onsdags. Vi är uppe på hela två steg nu i krypet. Jag är mycket stolt;-))))) Det gäller ju att skynda långsamt eller hur, ;-))))) (där var den igen – den där fegheten för att höja kriterierna……Ups!)
    Ha det gott,
    Sharon & Chai

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.