Sluta inte kasta in kol- då slocknar brasan!

När jag började träna hund för typ 100 år sen var det förstås kurser på brukshundklubben som gällde. Det var kul och intressant men jag tror egentligen att mitt stora intresse för hundträning tog fart när jag började åka på kurser och läger på andra brukshundklubbar. Plötsligt fanns en kunskapsnivå att tillgå som inte alls fanns i min klubb på den tiden. Och så har det fortsatt och jag tror det är en av de bästa sätten att hålla det brinnande intresset för träning just brinnande. För ny kunskap och ny inspiration behöver alla. Det finns många som stannar vid att de nu kan det här och inte längre behöver influenser utifrån. Det har jag sett så många som stagnerat i sin utveckling med allt sämre resultat(eftersom ju omvärlden förändras) eller i värsta fall med en helt tappad lust och motivation för träning. Ofta är det domare, andra tävlande eller hela systemet som det är fel på. Problemet är snarare en oförändrad person i en förändrad omvärld. Träningen har ju förändrats enormt mycket sedan jag började-och jag vill säga till absolut största del till något mycket bättre och skojigare och med allt bättre utförandet faktiskt. En kul parantes är att vi då för typ 100 års sen var stumma av beundran för en hund som gick och tittade på föraren under fritt följ och som galopperade på inkallningen. Båda delarna sågs som utslag av en exceptionellt bra hund. Kanske inte riktigt vad vi tycker idag!

582280_521687294528791_1813637303_n

Jag vill fortsätta bli bättre och aldrig stanna upp i min utveckling. Just nu har jag ett par kollegor som verkligen kastar in kol i min brasa för sitt sätt att med gott mod rycka tag i precis allt och utvecklas i sitt kunnande med en kurva som skulle få varje börsmäklare att gråta av glädje. Det är intressant tycker jag och det är en viktig påminnelse att hålla elden vid liv för då sker det mer eller mindre underverk. De har verkligen fått mig att inse att den egna utvecklingspotentialen fortfarande kan peka uppåt i en brant kurva om jag inte tappar tempo och känner mig nöjd vad jag hitills lärt mig. Det finns ju så himla mycket mer att lära på typ alla fronter. Och som jag brukar säga-när man inte längre blir bättre blir man sämre!

_MG_8861

3 reaktioner på ”Sluta inte kasta in kol- då slocknar brasan!”

  1. Så himla spännande att ta till sig nya tankar, idéer och influenser! Det är ju bara fantasin som sätter stopp! Jag tycker det är sk ´tkul att försöka förändra mig och prova nya saker, sedan kanske det inte är så att jag gör helt rätt men jag lär mig i a.f.! Det där Amerikanska du vet, somthing borroed, somthing old something new… 🙂

  2. Kan inte annat än hålla med dig, förändring förnyelse och utveckling gör min dag oavsett vad jag gör. I Måndags var det du som gjorde min dag, Tack för en härlig eftermiddag och kväll, ser fram emot att träffas om två veckor igen.

  3. Maria Laurén

    Håller vekligen med dig. Det har hänt så mycket , bara på de tio sista åren. Våga prova, utvärdera, prova igen, lyssna på nya till nya ideer. Stanna upp, reflektera, notera, utvärdera och testa igen. Det är härligt att vi inom hundsporten har börjat anamma vad övriga idrottsvärlden använder sig av, nämligen mental träning, tävlingspsykologi. Fundera lite över hur är jag och hur funkar jag och min hund ihop, vad kan jag förändra hos mig själv. Spännande!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.