Tindra och valpträning

Om allt går som jag tänkt och planerat(läs hinner med) har jag tänkt att ungefär en gång i veckan följa Border Collien Tindras framsteg i bruks och lydnadsträningen samt i vallningen. Förhoppningsvis både i ord, bild och på film. 

Igår var syrran ner till Trelleborg och hämtade lilla Tindra. Idag kom hon hit och visade upp henne. Det var en glad öppen och social liten valp. Hon fann sig snabbt till rätta med kelpiegrabbarna. Vi testade hennes leklust och hennes intresse för godbitar. Bägge delarna såg riktigt bra ut. Sedan klickade vi in henne och ett par minuter senare bjöd hon hela tiden på spontana sitt. Syrran fick i hemläxa att till nästa gång vi ses fortsätta att utveckla leken. Börja uppmuntra att valpen kommer till henne med grejorna och lära hunden gå igenom eld och vatten för ett föremål. Samt att lära valpen att låta bli godis i handen och senare även godis på backen. Det ska hon göra genom att bara ge valpen godis när hon drar sig bort från handen. Om valpen försöker ta godisarna håller hon bara handen stilla och ser till att valpen inte kommer åt dem. Det är absolut förbjudet att säga något till valpen. Meningen är att den ska försöka och lära sig vilket beteende som ger utdelning, inte låta bli på grund av att det inte är tillåten(förstår du skillnaden? Den betyder allt i den här träningen…..) Detta är en mkt viktig grund för träningen, det är praktiskt och lättränad om hunden vet att den aldrig kommer åt en belöning genom att försöka ta den själv. Dessutom är det grunden för spelet arbete – belöningar som hunden bör behärska för att resultatet ska bli lyckat. Kommer tillbaka till det under tidens gång.

Syrran har även fått i hemläxa att förstärka när valpen söker sig spontant till henne samt att fånga upp ett par andra beteenden. Vilka spelar egentligen ingen större roll därför det vi vill är att valpen ska förstå att det lönar sig att prova olika saker och att man kan få igång matte genom att själv vara aktiv. En målsättning i träningen är att använda så lite hjälper som möjligt.

Valpen fick följa med ner och mata fåren fast på utsidan. Snart ska hon få följa med in. Förhoppningsvis kan vi filma det första steget i vallkarriären(hua tänk om hon aldrig tänder till på fåren….)I bruks och lydnad kan man kompensera nästa allt med bra träning. Så funkar det inte riktigt i vallningen, vissa egenskaper måste finnas med. Annars går det inte.

5 reaktioner på ”Tindra och valpträning”

  1. Inte lätt att vara syrra till dig ;0) ha, ha! Men allt verkar genomtänkt och det måste kännas tryggt för syrran din!
    Kram Meril

  2. Mycket tänkvärt och bra man kan snappa upp här! Alltid kul att hitta nya inlägg och ser fram emot mer valp/unghundsträning längre fram. Skriv mycket och utförligt så hjälper du Yllesyrran på vägen! /Lina och Yra

  3. Detta låter mycket spännande,måste vara super kul för dig & din syrra,även om hon måste göra som ”syrran” säger ha,ha…ser framemot nästa rapport om hur allt flyter på.
    Kram Lena & Gubben

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.