1. Utgå från din hunds personliga drag när du lägger grunder och tränar.
Det kan vara vanskligt att lita på att saker och ting kommer med ålder och utveckling. Även att dra generella slutsatser om en viss ras eller linje. Var uppmärksam på vilka sidor du behöver stärka hos din hund. Det är ofta mycket individuellt även bland valpar från samma kull. Stärk svaga sidor under leken. Några exempel på delar som jag ser som extra viktiga att ha kontroll över:
· En bra balans mellan aktivitet och passivitet i träningen. Med träning kan du lära din hund att vara blickstilla i ena sekunden och explodera i andra sekunden. En bra grundad hund har stort värde i att både bjuda på aktiva delar och att vara stilla.
· En balans mellan att jobba mot och från föraren. Vissa hundar har lätt för att jobba nära andra jobbar hellre längre ifrån föraren. Se till att din hund behärskar bägge delar.
· Lära hunden att kunna ta i ordentligt i leken och springandet. Då får du lättare med kraft och energi i moment där det krävs.
· Öva på att släppa loss och leka i olika miljöer med människor och hundar i närheten. Naturligtvis även kunna ta det lugnt och koppla av i liknade miljöer. En viktig egenskap om du har som mål att tävla på större tävlingar.
· Frustrationskänslighet, hur hunden tacklar motgångar. Viktigt att lära sig hantera på ett tidigt stadium i träningen.
Börjar du som rutinerad förare med en ny hund är det nya förutsättningar som gäller. Träna din nya hund efter dennes förutsättningar och låt inte dina tidigare hundars egenskaper styra er träning. Det ökar dina chanser att lyckas maximalt med varje ny hund.