Träningstipset/ sälj in din prestation

Dagen träningstips handlar om reflektioner jag gjort som både tävlande och domare, jag kallar det : Sälj in din prestaion . En fortsättning på artikelserien ”prestera på tävling

När det gäller bedömning på tävling tänker de flesta på perfekta detaljer. Men detaljer är långt ifrån det enda domaren ser, helhetsintrycket av ekipaget spelar i de flesta fall stor roll. Ibland får man bättre betalt betygsmässigt för ett snyggt helhetsintryck än för perfekta detaljer. Och ett problem med väldigt bra detaljer är att minsta brist syns mycket tydligare än om detaljerna är lite suddiga. Givetvis är väl idealet att ha både snyggt helhetsintryck och snygga detaljer men det kan vara värt att fundera lite runt hur du ska få domaren att gilla just din prestation. En fundering som ofta dyker upp hos mig är att det kanske är viktigare att det ser bra ut än att det är det( förstår ni vad jag menar?!) Med andra ord ser momentena bra ut som helhet om man ser bortanför detaljerna? Det kan vara värt att fundera igenom!

En detalj som är viktig är hur du kommer in på planen. Det är värt att öva på en hel del under träningen, värm upp på ett ställe- gör en tävlingsmässig ingång helst på en annan plan. Kommer du in samlad med din hund i fin ordning och fokus har du inte bara själv ett bra utgångsläge. Du sänder signaler till domaren att här kommer ett ekipage som har kontroll på läget. Varning för att tjata och bråka med hunden i det läget, funkar det inte behöver ni kanske öva mer på just den situationen. För hundens framtida tävlingskarriär är det ju dessutom oerhört viktigt att den upplever tävlingsmiljön som något positivt.

En positiv förare sänder ochså bra signaler till både hund och omgivning. Gör dina uppgifter och försök fortsätta med dem även när något går snett. Visa inte med vare sig ord eller kroppsspråk att du är missnöjd med prestationen. Det vanliga är att många förare faktiskt talar om med sitt uppträdande att hunden kan det mycket bättre. Då kan man mycket väl förstärka intrycket av det som gick sämre. Domaren vet ju inte vad din hund kan och med lite flyt kanske prestationen ändå var ganska bra trots att det egentligen var långt ifrån vad ni kan som bäst. Att överdriva åt det positiva hållet blir inte bra det heller, att hoppa jämfota av glädje för en medelmåttig prestation sänder ochså fel signaler. Ett bra sätt är att helt enkelt neutralt jobba vidare med de uppgifter som kvarstår. Ditt uppträdande som förare är  en viktig del i er prestation.

tindra-spring

4 reaktioner på ”Träningstipset/ sälj in din prestation”

  1. Tack för kommentaren i min blogg! Den värmde mycket! 😀
    Dina artiklar är väldigt intressanta och tänkvärda. Det är ju så lätt att man blir fokuserad på detaljerna när man klickertränar istället för att tänka på helheten. Jag blir lika inspirerad varje gång, så fortsätt skriv! 😉

  2. Det du skriver är så sant. Jag har verkligen upplevt detta såväl som egenskap av domare och som förare/tävlande med egen hund. Det är så viktigt att den rätta känslan finns i kroppen. Känslan sänds som en magnetisk vågrörelse till vovven.
    Rätt tanke innan man beträder tävlingsplanen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.