Valp till stjärna kullen!

Här kommer den intressanta fortsättningen av valp till stjärna kullen. Jag slås återigen av vilken oerhört seriös och inspirerande uppfödare Emma är. Och så fantastiskt kul att följa kullens utveckling-i november får jag se dem live!
 

img_3890

Summering av sommaren!

Då var det dags för en liten uppdatering av Nyttodjurskullens framsteg med hjälp av Från Valp till Stjärna-konceptet!

Mitt intryck är att alla valpköparna är väldigt nöjda med boken och framförallt checklistorna som är enkla att ha som träningsunderlag och även att ha med sig i själva träningsväskan, ifall man vill ”bocka av”. Flera av dem har även under våren gått särskilda Från Valp till Stjärna-kurser som ploppat upp på flera olika orter runt om i landet. Toppen!

img_3814

Min tanke från början var att hålla upplägget väldigt ”strikt” och inramat, med långa youtube-klipp, deadlines och liknande. Men efterhand insåg jag att den uppgiften var mig övermäktig – och dessutom överflödig. Deltagarna har varit flitiga att använda vårt facebookmedium för att lägga ut egna träningsklipp och få feedback/råd på vägen – och även duktiga på att själva leta upp inspiration i form av kurser, läger, videoklipp, bloggar osv som de tipsade om i gruppen. Efter hand lossade jag därför tömmarna och lät upplägget få friare ramar med mer aktivt engagemang från valpköparnas sida. Varför hade jag liksom inte räknat med det från början? För engagerade har de verkligen varit! De har åkt iväg på träningsläger ihop, kommit med önskemål om träningsträffar med särskilda teman osv. Nu i slutet av augusti hade en av valpköparna bokat en hel helg åt oss för en namnkunnig instruktör, där vi tränade grundfärdigheter så det stod härliga till 🙂

Ytterligare en fördel att lämna lite mer av ”ansvaret” hos valpköparna, är att det ger mer utrymme för individuell anpassning när det gäller ”läxor” utefter ambitionsnivå och så vidare.

img_4121

Sedan är det ju så, att när man i vintras satt och gjorde upp sin plan för det här året, så räknar man inte med alla de oförutsägbara händelser som på något oförutsägbart sätt alltid inträffar? Jag trodde nästan att jag var med i dolda kameran kvällen innan vår första träningshelg, när jag fick ställa in den i elfte timmen – då 5 av 7 nyttodjur var ”out of order”. Knäfrakturer, inläggningar på djursjukhus för diarre, influensa hos förare och fan och hans moster. Tyvärr har våren och sommaren fortsatt i lite samma ”otursanda” – varför är det t.ex. alltid en bil som vägrar starta på morgonen när bilens ägare glatt sig hela veckan åt en träningsträff och stått och bakat wienerbröd åt alla kvällen innan? Vad är oddsen? Sådana snöpligheter togs inte upp i Uppfödarutbildningen?

Något som jag tror att valpköparna uppskattat nu, när nyttodjuren faktiskt i dagarna fyller ett år och vips blivit ”vuxna”, är att de mer och mer kan se vad grundträningen kan användas till när man börjar forma mer konkreta moment i t.ex. tävlingslydnaden. Gud vad praktiskt att nyttodjuret kan externbelönings-spelreglerna när man övar inkallning med ställande! Och det där omvända lockandet som vi tragglat hela våren – det var ju super att ha när man börjar öva in fjärrskiftena?

img_4158

Om jag skulle välja ut EN del som varit nyttodjurskullen mest till gagn under det gångna året, så är det tveklöst utvecklandet av bra belöningar. Redan i tidig ålder introducerades de till olika typer av belöningar, och förutom att det är otroligt skoj att köpa häftiga leksaker och tipsa varandra om bästa nätshopparna i gruppen, så är det guld värt att ha unghundar som har olika belöningar som fungerar! Kamplek, jaktlek, boll, externbelöning, godis i alla dess former, omvänt lockande… Belöningsrepertoaren kan göras lång, och det är härligt att kunna laborera om vilken typ av belöning som fungerar bäst i olika typer av träning, beroende på miljö, störning, önskad energinivå osv.

Jag tror också att nyttodjurens starka ”belöningsportfölj” hjälper dem, när de nu går in i ungkalvstidens olika faser. Ena dagen är de som åttaveckors valpar, andra dagen stora och tuffa, tredje dagen vill de bara sitta under en korkek och lukta på blommorna, fjärde dagen saknar de bromsar, skyddshjälm och off-knapp, femte dagen har de sålt smöret, tappat pengarna och dessutom glömt allt de nånsin lärt sig, sjätte dagen är de som välkammade jesusbarn i skolbänken… Oavsett dagsform, har man en ganska hög lägstanivå när det gäller träningsbarhet, om man har bra belöningar.

Det som väntar härnäst är gemensamt kull-MH och kull-röntgen, ettårsfirande förstås, och så grand finale av Från Valp till Stjärna-året då vi träffar Maria under en dag i november för att visa framtassarna 😉

2 reaktioner på ”Valp till stjärna kullen!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.