Valpträning

tindra-red.JPGgetattachment.jpg

Lilla Tindra har varit här idag och visat upp vad hon kan. Leken har utvecklats en hel del. Hon leker fint och behöver nu lära sig att släppa grejorna. När Lotta vill att hon ska släppa håller hon valpen helt stilla nära sig själv i halsbandet. När valpen släpper blir det direkt en kul lekstund igen. Hon säger inget eller gör inget annat än att se till att hålla valpen stilla. Ganska snart förstod Tindra att biljetten till att få igång leken på nytt är att snabbt släppa föremålet när Lotta blir passiv. Inte förrän valpen är riktigt duktig på att frivilligt släppa är det aktuellt med något kommando.

Lotta behöver fortsätta att öva på leken. Ute kan hon fortfarande släppa lekandet om något allt för frestande dyker upp. Det är en mkt viktig bit om man vill träna bruks och lydnad, att hunden vill gå igenom eld och vatten för sin belöning. Det bör grundläggas i starten av träningen för att du längre fram i träningen verkligen ska ha belöningar som håller för alla typer av störningar.

Tindra kan nu frivilligt bjuda på sitt, ligg och stå. Hon behöver öva sig mer på att kunna skifta lite snabbare mellan de olika delarna. På läggande ska Lotta sträva efter att valpen kommer i ett aningen högre aktivitetsläge för att läggandena ska bli snabbare. Det kan hon få genom att leka med valpen innan de startar och använda leksaken som belöning ístället för godisar. Kommandon för de olika rörelserna kommer långt senare- först när valpen kan erbjuda beteendena precis exakt på det vis som Lotta vill ha dem, kommer de att få ett namn. Lotta har fått i uppgift att öva in två beteenden till, backa och trampa på target samtigt som de jobbar vidare på sitt, ligg och stå. Att tidigt jobba med ett antal beteenden är en klar fördel, då snöar hunden inte in för mycket på ett och samma beteende. Lotta behöver öva sig själv på att inte signalera rätt innan klicket kommer, det blir lätt bekräftande rörelser som följer med som omedvetna hjälper i träningen. Hursomhelst har de hitills gjort ett jättefint jobb- annars hade ju inte valpen blivit så duktig!

Film kommer så fort jag hunnit redigera, så även fortsättningen på framåtsändande!

3 reaktioner på ”Valpträning”

  1. Slukar dina artiklar. Har dock en fråga. Hur vet valpen vilket moment som ska utföras av sitt, ligg och stå, när Lotta inte använder något kommando? Tycker det låter jätte bra det du beskriver och vill verkligen förstå ordentligt för att själv kunna göra samma sak med min valp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.