Filmer o kommandon

Här kommer några korta filmer på Tindra och en pytteliten snutt på Ylle som övar på att hålla framtassarna stilla på skallet. Den ena filmen är stå, ligg och sitt träning. Tindra börjar mer och mer spontant bjuda på dessa och Lottas nästa uppgift är att forma fram precis exakt den teknik hon vill att Tindra ska använda i de olika skiftena. Det finns ingen anledning att använda några kommandon i början på träningen eftersom hunden inte alls förstår dem. Lotta är snabb på att snabbt markera med klickern vilket beteenden som ger utdelning vid det aktuella träningstillfället. Ju mer de tränar desto lättare får valpen för att snabbt greppa principen. Språket har liten betydelse i hundträning. Hunden kan lära sig förknippa ett ljud med en viss rörelse(ofta krävs även en specifik situation för att det ska fungera dessutom) men det är ochså allt. Det flesta av alla ord som används i träning är för hunden bara ett brus typ mix megapol. Ett sätt att bli tydlig i sin träning är att hålla sig till ett ljud för att markera rätt beteende och eventuellt använda sin röst i belöningsritualen och däremellan vara så tyst som möjligt(ingen enkel uppgift, för oss människor betyder ju språket nästan allt…)

En annan mycket god anledning till att döpa momenten relativt sent i träningen är att om du använder ett kommando under inlärning kommer du mest troligt att få in olika rörelser i kommandot. Tillexempel läggande, lägger hunden sig på olika sätt, med bra och dålig teknik och du säger ligg varje gång så är det inte direkt solklart för hunden vad ligg egentligen är. Om du däremot väntar med att lägga på kommando tills det att hunden lägger sig frivilligt med precis den teknik du vill ha i momentet läggande kommer du att få en mer renodlad rörelse i kommandot. Din uppgift blir sedan bara att hålla på ditt kriteium- ett läggande är inte hunden ska lägga sig ner utan en speciell rörelse som ger utdelning i samband med ett speciellt ljud.

Lekövningarna är avsedda att utveckla lusten och skapa ett behov hos valpen av att leka med sin matte. Lotta tar föremålet när de lekt en stund och går iväg från valpen. Tar valpen ett steg mot Lotta är hon snabb med att belöna genom att leka. Tindra får leksaken på vänstersida därför att med dessa övningar kan en bra grund för att vilja vara på vänstersidan skapas och därmed ett pytteliten förberedelse inför fria följet. Viktigt i övningarna att det är valpen som rör sig mot Lotta, inte Lotta som lockar valpen att röra sig mot henne. 

 ylle-bollskall.wmv                                              tindra-folja-lek.wmv                

tindra-sta-ligg-sitt.wmv

3 reaktioner på ”Filmer o kommandon”

 1. härliga filmer! Kul att få höra dina kommentarer också 🙂
  Smart idé med tassarna på bollen!!

 2. Hej!
  Jag är jätte imponerad av träningen av Tindra, det ser jätte fint ut!
  Jag har en Aussie valp på 10veckor som heter Nea och har precis börjat träna henne. Vi har bara kommit till sitt än så länge men jag ska följa ert arbete med Tindra och för hoppningsvis bli lika duktig med Nea. Hon har en liten nackdel och det är att hon är väldigt självständig och jag försöker jobba mycket med inkallningar, du får gärna dela med dig om du har nått annat tips 🙂
  Det ska bli kul att börja forma henne till en framtida tävlingshund.

 3. Att Ylle lirar Amerikanskfotboll, cooooooolt! Du rockar fett brorsan! Smart metod av din Matte. Ni får ha det så bra, hej då.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.