Vem är du för din hund-Zlatan eller……

I träning och tävling vill jag se mig och hunden som ett lag. I detta lag måste vi båda vara bra på just våra uppgifter. Det är lätt att för mycket fokus handlar om vad hunden gör eller inte gör tillexempel i tävlingssammanhang. Men för att ett lag ska spela på topp så måste ju alla spelare göra sina uppgifter på ett bra sätt. Och inte överlämna för mycket ansvar till den andra i laget. En sak som jag ofta noterar på tävling och också på träningar är att många har svårt att själv agera distinkt när det går in på plan och när de går till nya startpunkter. Om vägen dit blir lite irrig så är risken stor att hunden tappar fokus där. Där kan du hjälpa din hund mycket genom att ha en klar plan för var du ska gå vad du ska göra. Men säger du kanske-jag är alldeles för nervös för att kunna hitta och gå rätt på tävlingsdagen trots att jag har fått gå banvandringen. Det du då behöver göra är att träna på det mycket mer i den vanliga träningen, det du kan bra kan du med all säkerhet göra också när du blir nervös. kan du det däremot inte så bra blir det orimligt svårt att göra det när du är nervös.

Träna ofta på att sätta upp banor som du ska gå med några olika detaljer, moment och transporter. Sätt upp markeringar för respektive startpunkt och bestäm hur du ska gå banan. Torrgå gärna ett par gånger så att du verkligen vet var och hur du ska gå. Sedan går du banan och följer din plan. Går det bra gör du en klurigare banan nästa gång. Går det dåligt kan du gå samma bana igen men med en ny plan. Du kan också ställa upp en bana och öva dig att planera den från sidan(som du ibland kommer att behöva göra på tävling). En bra sak att också ta med till tävling är att följa ett par ekipage från sidan(om du har ett senare startnummer såklart) och samtidigt upprepa dina kommandon samtidigt som du ser om det är någonstans i banan som du behöver ha ännu mer uppmärksamhet på din hund. Eller hjälpa din hund lite mer om det behövs.

När du går sådana här banor får du också jättebra träning på helheten i ett program och kommer klart och tydligt att märka vilka delar du och din hund behöver bli bättre på för att ni ska kunna visa upp allt bra som ni kan. Och dessa banor kan du gå oavsett nivå-med valp gör du enkla banor med pyttekorta förflyttningar och med den rutinerade hunden gör du kluriga banor med en massa störningar. Det kommer snart att vara både naturligt och enkelt att gå en bana och då gör du som lagspelare ditt jobb och hjälper din hund att klara sina uppgifter så bra som den kan.

Vill du ha ännu fler tips på hur du kan träna för tävling-se här.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.