Vad kan man göra när träningen går dåligt?

Siv har varit här i några dagar och vi har diskuterat kommande projekt. Som vanligt blir det ju också en massa träningssnack. Vi är båda rörande överens om att den viktigaste vägledaren i all träning är vad du får för resultat av det du gör. Inte bara tävlingsresultat utan resultat oavsett vad du tränar på. Många med unga hundar är oroliga att de ska göra fel i träningen, vilket man inte alls behöver vara. För att få framgång i träning är det ju just att träna som är den viktigaste ingrediensen. Och blir det lite fel är det inte hela världen-om man bara ändrar på det som inte blir bra istället för att fortsätta göra samma sak.  För det är isåfall ett mycket större problem-att många faktiskt bara fortsätter även om det inte fungerar. Det är kanske vanligast bland de som strikt håller sig till en träningsmetod – att metoden blir viktigare än resultatet i träningen. Uteblivna resultat leder ju ofta till tappade sugar oavsett vad man tränar på. Så att göra fel är sällan farligt-att aldrig vilja ändra på något i träningen leder ofta till att träningen slutar att utvecklas.

Så vad gör du om träningen går kasst? Gör precis som vanligt? Nej, såklart inte- testa dig fram och försök hitta nya infallsvinklar.

  • Titta på folk som lyckas med det du vill uppnå. Hur gör de? Hur tänker de? Vilka bra idéer kan du sno? En brasklapp här-att snacka om det innebär inte att man kan göra det(tänk bara hur många Zlatan det finns på läktaren och hur pass få det finns i verkligheten). Ett gott råd-håll dig långt ifrån läktarproffsen, det finns en anledning till att de är på läktaren.  Att se på andra är faktiskt ett av de enklaste och definitivt billigaste sätten att lära sig mer om träning.
  • Skriv en crazy brainstorminglista. Skriv upp allt du skulle kunna göra för att få till det du tränar, testa några saker-även sådana lite halvgalna.
  • Använd det du och din hund gillar i träningen för att få till det som går dåligt. Gör det som är kul och enkelt-blanda in pyttelite av det svåra och sedan gör det som är kul och enkelt igen. Börja med så lite så att ni knappt märker att ni tränat det svåra. Fortsätt att växla in det svåra i träningen i det enkla ofta men kort.

Här kommer en inspirationsfilm från Jabba, en tvåårig jaktcocker på sin väg mot class 3, som du kunnat följa på vår  Facebook sida sedan han var liten valp. Här hittar du kurssidan.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.