Är du nybörjare? Tänk elit!

2F5Q6157En vanlig tanke bland de som tränar sin första hund är att ta en klass i taget och lära in detaljer och moment i den ordning de kommer i tävlingsprogrammet. Många tänker att de svårare momenten tar jag sen- OM jag överhuvudtaget kommer så långt. Det är en tanke som begränsar träningen för mycket tänker jag. Kanske den viktigaste kunskaper många rutinerade lydnadsrävar brukar -börja träna elit när du börjar träna klass 1. Och framförallt lär dig på ett tidigt stadium hur momenten längre upp i klasserna ser ut. Vad är det för mening med det då kanske du frågar dig, det är ju svårt nog som det är. Men det finns massor att vinna på det:

1. Träningen blir betydligt skojigare för både tränare och hund eftersom ni får fler och lite mer utmanade moment att träna på. Oavsett målet med er träning!
2. Du har en klar målbild för hur momenten bör utvecklas i träningen för att du ska komma framåt. Och istället för att mala på i träningen blir du mer benägen att ta nästa steg.
3. Vissa moment i elit tar tid att träna in och det är en bra ide att starta med dessa så tidigt som möjligt. Då slipper du vänta länge mellan klasserna och din hund har när du kommit upp i klasserna redan en fin grund för sådana moment. Risken finns annars att träningen blir slarvig eftersom det är tråkigt att vänta alltför länge innan delarna är klara. Fjärr, vittring och ruta är några exempel på moment som behöver en hel del träning innan de är säkra.
4. Fjärr och vittring är perfekta delar att lära in under kalla och mörka kvällar inomhus eftersom de kräver ytterst lite utrymme.
5. Du kan tidigt börja länka in momenten i ett tävlingsprogram, gör en elitbana även fast du är i klass 1. Gör de delar i varje moment du kan och använd de hjälper du behöver. Tillexempel targetar, hunden framför dig baklängesmarsch i Z, inkallningen men utan stå och ligg, jag tror att du förstår själva grejen.

Vill du lära dig mer om momenten? Klicka på bilden:
fci_obedience_classIII

1 reaktion på ”Är du nybörjare? Tänk elit!”

  1. Jag tycker det är en riktigt bra tanke, särskilt med variationen, då ettan och tvåan kan få vilken glad hund som helst att ledsna efter ett tag.

    På ett sätt avdramatiserar det även ”den stora svåra klassen” när man kan göra momenten med hjälper och se att det egentligen handlar om fler steg på varje moment och inte något hokus pokus.

    Svårigheten är om man aldrig tävlat elit tidigare att veta vad man ska träna mot. Tur att det finns bra filmer som kan visa vägen 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.