Att byta Hund

Ibland när man tränar kör vissa saker ihop sig rejält. Tränaren får en riktigt dålig känsla i ett moment eller en detalj som bara krånglar. Ibland tränas inte strulet för att det ger tränaren en så dålig känsla. Trots att lösningen mest troligt ligger i träningen. Kanske testar man momentet då och då  för att mer konstatera faktum att det helt enkelt går skit.

Då kan det vara en bra ide att byta hund, inte köpa en ny utan snarare låta någon annan träna hunden. Har man en träningsgrupp kanske det finns någon där som kan göra det. Jag har sett jättefina resultat av just detta. Det beror tror jag på att det är lättare att träna problem med andras hundar därför att man är inte så känslomässigt inblandad i när det inte gäller den egna hunden. Ett problem är ju att många tränare tar det så oerhört personligt när något går på tok eller krånglar och att det helt enkelt låser sig. Visst, bästa är det alltid att tugga sig igenom problemen själv men ibland är det en enklare väg att pröva. En bonus är att det ger rätt mycket att se sin hund från sidan och vanligtvis får man en hel del ledtrådar om sin vidare träning och ibland kan man även se orsakerna till vad som gått snett. När momentet sedan fungerar bra behövs det en övergångsfas mellan tränaren och föraren, där man kanske får börja om lite men de fall jag sett har den fasen gått förvånadsvärt smidigt.

Det ger ofta en hel del att låta någon annan träna hunden ibland även om inget krånglar. Att se hunden från sidan tycker jag ger en annorlunda bild och man får mer grepp om hur det ser ut från sidan. Filma kan man alltid göra men en liveuppvisning slår inte riktigt det!

3 reaktioner på ”Att byta Hund”

  1. Det var nog skrivet till mig:-)
    Har världens huvudbry när det gäller krypet, får bara inte till det!
    Snälla, har du något bra tips?
    Mvh Anna

  2. Så sant… det känns verkligen så illa att lämna över till någon annan men väl värt det om det ger resultat 🙂 Svåååårt att släppa på kontroll och stolthet ibland MEN vi är alla här för att lära oss mer och mer 🙂

  3. Det är smart, ska prova det oftare. 🙂 Men den låsningen vovven fått nu får jag nog snällt tugga mig igenom själv 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.