Bra och dåliga egenskaper eller ett mynt har alltid två sidor

 

För ett tag sedan var jag åhörare på en kurs, en av kursdeltagarna var klart besviken på sin unga border collie som hade oerhört lätt att ta till vallning i lydnadsträningen. Vilket gjorde hunden långsam, smygande och var nästan bara intresserad av att kolla runt efter rutor, konor och allt annat som gick att smyga på. Deltagaren sa till instruktören att jag tycker verkligen inte om hundar som vallar. Instruktören som var av det mer rakare slaget svarade: så du tycker inte om vallning-varför i helvete har du då köpt en Border collie? I verkligheten var inte tonen så rå som det låter utan alla inklusive kursdeltagaren blev fulla i skratt. Det ligger mycket i det svaret kan jag tycka. Med bra egenskaper som Border collien har för olika hundsporter såsom arbetslust, koncentrationsförmåga och lyhördhet kommer även delar som inte är lika bra för alla hundsporter. De bra egenskaperna kommer genom många års avel på fungerande vallhundar, vars huvudsakliga sysselsättning är just att valla så självklart ligger det nära till hands att hunden gör det i andra situationer. För oss som håller på med olika hundsporter är det en del som vi behöver hanterera.

I filmen ser du lille valpen i en kort sekvens där det kommer fram smygande på leksaken. Då tar jag direkt bort leksaken och leker på ett annat sätt för att bryta beteendet. Det är något som jag är jättenoga med-att genast ändra på något om eyande och smygande på leksaker eller andra saker poppar upp. Vallningen vill jag ha-många goda lydnadsegenskaper grundar sig i den men bara i fårhagen och där kommer den självklart att få blomma ut ordentligt. Det ena utesluter inte det andra-och snygg stil i vallhagen behöver inte alls betyda en smygande hund på lydnadsplanen.

Samma sak med goda och dåliga egenskaper gäller min favorit ras Malle som ofta har en energi och föremålsintresse som får den att gå genom eld och vatten. Rätt uppstyrt med massa fokus på föremålshantering blir det superhundar att träna. Dålig föremålshantering och ingen kontroll på hunden är dessa egenskaper bara en belastning. Och så är det med de flesta egenskaper, tillexempel den nyfikna och modiga valpen kräver säkert mer av sin tränare för att hålla sig till denne än den mer försiktige. Men blir förmodligen enklare att träna i svårare miljöer. Alla egenskaper har två sidor-träningen handlar mycket om att utveckla de egenskaper som behövs i träningen. Med lille Oj försöker jag hela tiden att hålla koll på vad jag vill utveckla-det är klurigt eftersom det på en valp ändrar sig mycket och fort. En sak har jag i bakhuvudet hela tiden. En av mina träningskompisar brukar säga när något oväntat uppstår på träning eller tävling, Kan du helt ärligt säga att du aldrig någonsin sett tendenser till detta? Jag väntar fortfarande på den dan där jag kan svara ett bestämt NEJ på den frågan.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.