Förvånad,förbryllad och lite full i skratt

Jag har nog simmat lite för mycket i min egen lilla ankdamm för jag kunde nog inte i min vildaste fantasi förutse att det förra inlägget skulle vara så kontroversiellt. Många har hållit med andra har diskuterat runt detta på ett trevligt sätt och menar att det finns bättre sätt att lära in det på. Det har jag full respekt för. Men jag har fått några meddelanden som förklarar hur besvikna de är att just jag har övergett min filosofi att träna med positiv förstärkning. En person drog det så långt att jämföra detta med rasism och de mörka krafterna i samhället började prägla till och med hundträningen. Allvarligt talat- jag skrev att jag sa nej till hunden om den ville sticka iväg mot något som inte är ok att springa till och ev tala till hunden med sträng röst. Det krävs en hel massa fantasi för att koppla ihop det med mörka krafter i samhället kan jag tycka.

Jag har länge varit en stor förespråkare för att jobba med positiv förstärkning i hundträning. Det har inte förändras på något sätt. Däremot är det lika viktigt att ha ordning och reda på hundarna för att i vardagslivet kunna ge dem så mycket frihet som möjligt. Jag gör som jag beskrev i inlägget därför att det fungerar för mig och för många andra i min omgivning. Rätt många har sagt att det är fel att det finns betydligt bättre sätt att lära in detta. I så fall tror jag faktiskt det är många som vill lära sig det, jag kan förresten ställa mig först i kön. Min ambition är alltid att göra det som funkar bäst när jag tränar hund. Men innan vi börjar vill jag gärna ge er som menar att positiv förstärkning är det enda rätta några tips. För att ni ska slippa tjata om mörka krafter, dåliga tränare och  30 talets Tyskland för det funkar inte. Jag har ju trots allt jobbat längre än de flesta med just positiv förstärkning. För er som vill sprida budskapet om att det enda rätta är positiv förstärkning i alla lägen, här kommer mina tips:

 • Visa att du har full koll på dina egna hundar i träning och vardagsliv. Och att det du lär ut funkar bra för dig själv. Bästa reklamen,vem vill inte veta mer om man ser något bra?
 • Låt bli att kritisera andra träningssätt i sociala medier, visa och förklara ditt synsätt på ett peppigt och positivt sätt. Ingen kommer att ändra sig direkt efter ett par rader text men många bäckar små,  du vet.
 • Lägg ut filmer, bloggar, instagram- visa upp din träning och din attityd till träning. Här kan du verkligen visa din träningsfilosofi och vart den leder.
 • Var öppen mot alla träningssätt och försök lära mer. Speciellt om du är instruktör är det viktigt att veta efter som du högst sannolikt kommer att få träna hundar från olika filosofier. Jämför ständigt ditt sätt mot andras. Om inte annat blir du kanske ännu mer övertygad om att du är på rätt väg. Eller gör små förändringar för att bli ännu bättre.
 • Pusha alla som gör små framsteg-förändringar tar tid och igen små steg i rätt riktning gör verkligen skillnad.

Jobbar du med positiv förstärkning känner du ju redan till det här, så se det bara som en liten påminnelse att det inte bara funkar i träningen. Och vill du saluföra andra metoder så funkar  ovanstående tips lika bra!

 

15 reaktioner på ”Förvånad,förbryllad och lite full i skratt”

 1. Heja dig! Kloka sunda tankar om hundhållning som borde vara mer eller mindre självklart. Jag tror att problemet är att folk blandar ihop vardagshundhållning och inlärning, Att du ens ska behöva ta emot jämförelser med mörka krafter är rent hissnande märkligt, ur flera perspektiv.

 2. Vibeke Weiner

  Du är inte bara smart och suveränt duktig med hundar Maria – du skriver bra också ??

 3. Jag ser det som välvilja. Att ha en hund man kan ha med i alla situationer och som alla ser som en bra hund som är ok att
  vistas bland. Även de som inte älskar hundar. Det är att göra alla en tjänst att lära hunden såna viktiga saker. Så den kan få ha sin frihet att vara lös och vara med i flocken.

 4. Jeg er også helt enig med dig Maria, jeg fik ikke lært min 5 årige BC det og det er endt med at han er meget i snor. Nu har jeg jo fået min lille ny som du har mødt på kursus i Hangar 17 i Danmark, og hun skal helt sikkert lære ikke at stikke af og det er jeg i fuld gang med og det er på samme måde som du beskrev det. Jeg giver hende en læg dig kommando, og hun bliver selvfølgelig rost og får godbidder hvis hun bliver liggende, men hvis hun lægger an til at ville rejse sig så blir stemmen hævet.

 5. Mycket bra inlägg, både detta och ditt förra. Fortsätt i samma goda och konstruktiva anda!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.