Vågar du låta bli?

Häromdan fick jag en kommentar av en bekant när jag talade med valpen med lite sträng röst när den ville springa till en annan hund.Hon menade att valpen som då var 12 veckor var för liten för det. Jag frågade när hon tyckte det skulle vara lämpligt menade hon att valpen behövde bli äldre minst ett halvår eller så. Eftersom jag vet att personen i fråga inte kunnat ha någon av sina hundar lösa i närheten av andra hundar kunde jag inte låta bli att fråga hur det funkade för henne själv. Jo det funkade bra men nu var det ju så att den rasen jag har gör det hela komplicerat. Bussig som jag är lät jag bli att påpeka att jag träffat rätt många lydiga exemplar av just den rasen.
För mig är det absolut viktigaste mina hundar ska veta är att det aldrig är ok att springa fram till människor, hundar eller andra djur utan lov. Det är ett absolut måste om jag med gott samvete ska låta hunden gå lös. Och jag är förundrad att så pass många hellre är ”snälla” mot sina unga hundar istället för att redan från början lära hunden vilka regler som gäller. Är man det minsta rädd om sin hund så är den här träningen den viktigaste du gör. Att kunna stoppa sin hund i alla lägen är inte bara bekvämt- det är en livförsäkring.

Det första jag gör är att ha järnkoll på valpen, med det menar jag att jag aldrig släpper den utom synhåll (det gör jag heller inte med mina vuxna hundar kanske bör påpekas)Är jag det minsta osäker på om jag kan kontrollera situationen har jag valpen i lina. Jag använder bara linan som ett nödstopp. Vevar aldrig in hunden med den utan använder den endast som nödstopp om jag måste. Är valpen på väg mot något ropar jag på den- men bara en gång-belönar MASSOR med jubel, lek och godbitar om valpen kommer. Lyssnar valpen inte ropar jag HEY med hög röst och går mot den! Så snart hunden vänder upp mot mig förvandlas jag till den glada trevliga belöningspersonen. Men det är superviktigt att jag bara gör det när valpen verkligen vänt mot mig. Är hunden vänd åt fel håll när du belönar är det det du belönar. Reagerar valpen fortfarande inte kommer jag att fortsätta mot valpen och tala till den med missnöjd röst. Ända tills den vänder upp- och här kommer jag inte att ge mig- först när hunden vänder upp förvandlas jag. Det är ett måste att hunden känner att det är ok och tryggt att vända tillbaka. Gör den inte det kommer det fungera dåligt.
Sedan fortsätter jag med att lära valpen att om jag säger nej ska valpen låta bli det jag säger nej till. Helt samma princip som ovan och med ordet är jag verkligt konsekvent. Det vill säga använder det aldrig om jag inte är beredd att följa upp det. Och värt att upprepa- se till att du har koll på läget, är du det minsta osäker använd lina men kom i håg att det är din röst du ska använda i första hand.

Är du riktigt noggrann och tränar  detta ordentligt under hundens första år kommer ditt liv med hunden bli både enklare och skojigare. Och hundens liv kommer definitivt att bli skojigare.

11 reaktioner på ”Vågar du låta bli?”

 1. Vibeke Weiner

  Självklart och så viktigt att alla hundägare anammar detta – för alla hundars bästa. De hundar som är ett problem för mig är alltid de som ägarna inte kan ha lösa.

 2. Jag tänker som du i det fallet. Jag har några få, men tydliga regler i vardagen. 1. Man springer inte fram till andra hundar eller människor utan att jag givit okej till det. 2. Man kommer direkt när jag ropar (Tigge terrier anser sig dock ha dispens där och tycker tredje gången kan vara lagom…) 3. Man stannar kvar på ett ”lägg-dig-kommando” en stund då det är paus, och väntar tills jag säger att dt är ok att resa sig. 4. Man jagar inte vilt bilar, cyklister eller något annat heller för den delen.

  Funkar dom grejerna så blir vardagslivet så mycket lättare och träningen på planen behöver inte bestå av uppfostran. 🙂

 3. Synnöve Rask

  Ja herregud mycket ska en höra innan öronen trillar av. Om vi skulle vänta tills vår valp, nu drygt 10 veckor, är 6 månader innan vi lär den vad som är okey och inte så, skulle vi få ha den i bur inne och alltid i koppel ute. Precis som du så har vi annan hund i huset och iakttar en deras kommunikation så innehåller den både nej och ja precis som tiken gör med sina valpar.

 4. Så klokt och så rätt, en bra inkallning ÄR det viktigaste man kan lära en hund, om om man behöver vara sträng så är man det, punkt! 😉

 5. Så sandt Maria! Jeg har aldrig forstået princippet at løbe den anden vej og ’lokke’ hunden tilbage hvis den er løbet væk uden at have fået lov. Min hund skal komme når jeg kalder, jeg skal ikke hoppe og danse for at den engang skal få lyst til at komme tilbage. Jeg gør præcis som du, og er fuldstændig enig med dig.
  Iøvrigt behøver man ikke særlig stort ’tryk’ på en lille 8-10 ugers hvalp før den forstår spillereglerne, men derimod må man bruge virkelig højt tryk hvis man venter til hvalpen er 6 mdr. Det giver ingen mening.

 6. Ja man bör tänka på hur man vill ha det när hunden blir vuxen senast igår var jag hemma hos en familj som hade en schäfervalp som fullständigt rev ner alla o då tog jag in den i ryggsäcken och då tyckte dom synd om valpen men när alla fick tänka till var det ingen som vill ha en flygande schäfer hane när man öppnar dörren i framtiden .

 7. Mycket bra och intresant inlägg.
  Allt blir så mycket lättare att träna på detta när hunden är valp. Men kan samma användas på en vuxen hund? Tänker på om man inte haft möjlighet att träna valpen, att det är otränad hund man fått som vuxen. Jag tänker framförallt på alla omplaceringar (som skett pga att man undlåtit att träna sin valp).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.