Häromdan fick jag en kommentar av en bekant när jag talade med valpen med lite sträng röst när den ville springa till en annan hund.Hon menade att valpen som då var 12 veckor var för liten för det. Jag frågade när hon tyckte det skulle vara lämpligt menade hon att valpen behövde bli äldre minst ett halvår eller så. Eftersom jag vet att personen i fråga inte kunnat ha någon av sina hundar lösa i närheten av andra hundar kunde jag inte låta bli att fråga hur det funkade för henne själv. Jo det funkade bra men nu var det ju så att den rasen jag har gör det hela komplicerat. Bussig som jag är lät jag bli att påpeka att jag träffat rätt många lydiga exemplar av just den rasen.
För mig är det absolut viktigaste mina hundar ska veta är att det aldrig är ok att springa fram till människor, hundar eller andra djur utan lov. Det är ett absolut måste om jag med gott samvete ska låta hunden gå lös. Och jag är förundrad att så pass många hellre är “snälla” mot sina unga hundar istället för att redan från början lära hunden vilka regler som gäller. Är man det minsta rädd om sin hund så är den här träningen den viktigaste du gör. Att kunna stoppa sin hund i alla lägen är inte bara bekvämt- det är en livförsäkring.

Det första jag gör är att ha järnkoll på valpen, med det menar jag att jag aldrig släpper den utom synhåll (det gör jag heller inte med mina vuxna hundar kanske bör påpekas)Är jag det minsta osäker på om jag kan kontrollera situationen har jag valpen i lina. Jag använder bara linan som ett nödstopp. Vevar aldrig in hunden med den utan använder den endast som nödstopp om jag måste. Är valpen på väg mot något ropar jag på den- men bara en gång-belönar MASSOR med jubel, lek och godbitar om valpen kommer. Lyssnar valpen inte ropar jag HEY med hög röst och går mot den! Så snart hunden vänder upp mot mig förvandlas jag till den glada trevliga belöningspersonen. Men det är superviktigt att jag bara gör det när valpen verkligen vänt mot mig. Är hunden vänd åt fel håll när du belönar är det det du belönar. Reagerar valpen fortfarande inte kommer jag att fortsätta mot valpen och tala till den med missnöjd röst. Ända tills den vänder upp- och här kommer jag inte att ge mig- först när hunden vänder upp förvandlas jag. Det är ett måste att hunden känner att det är ok och tryggt att vända tillbaka. Gör den inte det kommer det fungera dåligt.
Sedan fortsätter jag med att lära valpen att om jag säger nej ska valpen låta bli det jag säger nej till. Helt samma princip som ovan och med ordet är jag verkligt konsekvent. Det vill säga använder det aldrig om jag inte är beredd att följa upp det. Och värt att upprepa- se till att du har koll på läget, är du det minsta osäker använd lina men kom i håg att det är din röst du ska använda i första hand.

Är du riktigt noggrann och tränar  detta ordentligt under hundens första år kommer ditt liv med hunden bli både enklare och skojigare. Och hundens liv kommer definitivt att bli skojigare.