Checka in eller checka ut

 

En kul sak du kan testa med din hund när du tränar är att se vad hunden gör i den sekund du tar bort belöningen efter det att du har belönat. Checkar din hund ut eller in? Det vill säga-vänder den direkt mot dig och frågar whats next? Eller tar den tillfället i akt att spana runt och pyssla med lite annat? Gör hunden det första det vill säga checkar in får du bra flyt i träningen och du har också en riktigt bra utgångspunkt för transporter och mellanmoment på tävling. Dessutom bygger du in en riktigt god vana-det vill säga att varje sekund du tränar ska du försöka att ha hunden incheckad i precis hela passet. Det betyder förstås att du måste börja med jättekorta tider med en valp kanske 30 sek-1 minut. Du behöver också ha en plan så att du vet exakt vad du ska göra hela tiden så att det inte uppstår några luckor där hunden inte har några uppgifter.

 

 

Det är en vana som du enkelt kan bygga in i träningen. I starten är du snabb att ge hunden belöningen igen så snabbt den är med igen. Belöna snabba starter är viktigt så hunden lär sig att hänga på med bra energi.

För att göra det enklare kan du vara i rörelse när du tar belöningen och snabbt backa bort från hunden -då är chansen stor att hunden hänger på och du kan belöna igen. Vill du göra det lite svårare slänger en godbit på backen. Funkar det bra kan du vänta lite innan du belönar och börja putta in små övningar. Hur mycket beror på hur bra du lyckas hålla hundens engagemang. Just engagemang kanske är den viktigaste delen för att lyckas med träningen vad än du tränar på. Vill du lära dig hur du tränar in ett bra engagemang så kolla här:

 

2 reaktioner på ”Checka in eller checka ut”

  1. Pingback: Valpträning - Maria Brandel

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.