Det skiter sig när jag är nervös…

Både som domare och tävlande hör jag ofta de orden. Om jag kunde låta bli att vara nervös skulle min hund inte bli så påverkad och gå så mycket bättre på tävling. Jag tror faktiskt att det väldigt sällan är det som är problemet i tävlingssammanhang. De allra flesta hundar pallar att föraren blir nervös- OM de känner igen de andra parametrarna som tillkommer på tävling. Ett exempel, du ska tävla med din hund, på träning är den duktig, engagerad och klarar momenten fint. I den bästa av världar räcker det att hunden kan momenten som den ska utföra på tävling  på träning. MEN det fungerar enligt mig på ett mycket litet antal hundar. På tävling tillkommer en massa saker som det är lätt att missa i träningen:

  • Inga belöningar
  • Rutiner vad du ska göra efter ett moment när du inte får belöna
  • Transporter mellan moment
  • Uppvärmning på ett ställe-ingång på ny plan
  • Kommendering
  • Ett försök-sedan vidare
  • Förarens tävlingsmässig kroppshållning
  • Domare och tävlingsledare
  • Publik
  • Nya hundar

Och det här är långt ifrån allt som skiljer sig men jag tror jag har fått med de delar som jag ser påverkar mest på ett generellt plan. Är hunden inte van vid några delar eller i värsta fall inte van vid någon av de tävlingsmässiga delarna blir det en belastning på många hundar. Och för varje belastning lägger man en tyngd på hunden i tävlingsammanhang. Ibland fungerar det inte alls från början andra gånger fungerar det bra fram till dess att hunden lärt sig skillnaden mellan träning och tävling. Sedan blir hunden mer och mer påverkad av tävlingssituationen.

Är du sedan nervös och liksom jag uppträder lite annorlunda mot vad hunden är van vid blir det ytterligare en del som hunden inte känner till och ytterligare en tyngd på hunden. Men tänk om det istället är så här: Hunden känner väl igen alla ovanstående delar och är bekväm i dessa. Då klarar de allra allra flesta hundar en nervös förare-den känner ju igen allt annat. Och fördelen med att träna hunden på att tävla är att du även om du kanske fortsättningsvis är lika nervös kommer att klara dina uppgifter trots att du är nervös-du har ju tränat dem så mycket så att du kan klara uppgifterna även om din hjärna inte är helt med-din kropp kan sköta jobbet. Gör tävlingsträning till en integrerad del i din träning så gör det inget om du blir nervös.

7 reaktioner på ”Det skiter sig när jag är nervös…”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.