Tävlingsträning-behövs det verkligen?

Sociala medier översvämmas just nu med glada människor på diverse träningsläger. Rasklubbar, brukshundklubbar, privata grupper-en hel drös arrangemang. Kul det är ju verkligen ett perfekt tillfälle till att uppdatera sin kunskap, få en massa inspiration och på köpet få träffa trevliga människor. Jag har nog vart på något träningsläger varje sommar sedan jag började med hundträning för drygt 100 år sen. I år blir det först ett läger i tyskland med deltagare från 19 länder och en blandning av träning och föreläsningar. De flesta av europas lydnadstopp finns på deltagarelistan så jag räknar med massa kul träningar och intressanta diskussioner på kvällarna. Sedan bär det av till Holland för träning och tävling.Det blir sommarens inspiration och kompetensutveckling.

I dagarna har jag varit i Norge och haft kurs med Siv Svendsen i vårt samarbetskoncept No limit obedience, jag gillar verkligen att ha kurs med Siv-hon är verkligen proffs på att ständigt finna nya vägar fram och aldrig nånsin stå och stampa på samma fläck. Vi har båda den grundläggande filosofin att detaljer och moment är den enklare delen av träningen och att engagemang och tävlingsträning är två delar som är nycklar för att få en lång och framgångsrik tävlingskarriär. En karriär där  hunden istället för att bli sämre på tävling med åren ständigt utvecklas i tävlingssituationen och blir bättre. Det finns hundar som inte behöver tävlingsträning utan det räcker med normal träning för att det ska funka på tävling. Problemet med dessa hundar är att de är oerhört få. De allra flesta behöver likt momenten lära sig alla delar som vi vill att de ska behärska i tävlingssituationen. För många hundar kräver den delen betydligt mer träning än själva momenteten. Vi har diskuterat detta massor och utvecklat många övningar för att kunna träna detta redan från början. Och det tenderar att bli en allt större del av våra gemensamma kurser och det är en del som vi redan startat upp med våra valpar.

Vi vill att tävlingsträning ska vara kul och peppigt- det blir det med musik, skratt och lagom lätta övningar som både förare och hund klarar. I filmen nedan ser du ett litet smakprov på Nolimits senaste kurs som kul nog hade en salig blandning av olika raser.

 

5 reaktioner på ”Tävlingsträning-behövs det verkligen?”

  1. Tänk bara om man kunde lära sig att framkalla den där känslan av nervositet som alltid uppstår på tävling. Hur mycket man än får till en perfekt tävlingsträningssituation, så uteblir ändå det där djupaste pirret i magen.

    1. Maria Brandel

      Ska skriva lite om det snart om varför det inte gör något med lite pirr i magen-det påverkar mindre för hunden än de flesta tror. Å andra sidan är det ju desto jobbigare för oss själva!

  2. Dagarna i Norge var ett av de bästa träningsläger som jag deltagit i! Det gav mig enormt mycket både i träning och eftertanke hur jag kan planera och genomföra våra träningar för att det ska ge resultat på tävlingar framöver!! Tack för fyra härliga dagar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.