I dagarna kom det riktigt goda nyheter för oss i lydnads Sverige. SM som kommer att arrangeras av Blekinge distriktet i augusti 2018(tillsammans med SBK s andra grenar) blir med utökat antal deltagare. Nämligen 80 istället för 50. På årets SM var det ett par personer som ville göra gällande att ingen vill se flera deltagare på SM eftersom kvalitén inte är tillräckligt hög på många av ekipagen (och allvarligt talat så handlar det ju inte riktigt om det, många ekipage som inte fick till det hade ju ruskigt många bra saker också-inte ett enda ekipage som jag såg saknade helt kvaliter. Ett sådant påstående är inte rimligt liksom ). Jag inte bara tror utan vågar nog påstå att dessa åsikter verkligen inte delas av den stora majoriteten. Tvärtom finns det verkligen många fördelar med fler starter. Med fler deltagare blir det fler folk på plats och därmed mer liv och mer action. Vi kommer slippa den värsta kvalhetsen då det troligen kommer att räcka ganska långt med tre första pris. Då tror jag fler också kommer att välja tävla för de mer stränga domarna.Innan var det liksom moment 22, det var i stort sett omöjligt att få kvalpoäng av de strängare domarna och de tävlande tvingas välja domare för att överhuvudtaget ha en möjlighet att komma med på SM, inte bra.

Kvaliten i ett startfält kommer att variera-det hör till sakens natur liksom. Och det beror på många olika saker såsom tillexempel ambitionsnivå,träning, dagsform och flyt. Oberoende av anledning tror jag de flesta blir sporrade till mer träning efter att ha deltagit i ett mästerskap. Det ger liksom en massa inspiration och energi och jag tror det kommer att leda till att fler blir sugna på att satsa ännu hårdare och med en bra bredd kommer vi att få en ännu bättre topp.

En sak som jag tänkt på genom åren på lydnads VM är att väldigt många kommer tillbaka med nya hundar. Det verkar som de flesta blir väldigt sugna på att komma ut på mästerskapen när de väl en gång varit det. Jag hoppas denna fina SM ide kommer att utvecklas ännu mer som tillexempel med ett lydnads SM som innehåller alla klasser. Finland har det så och om jag hört rätt hade de närmare 250 starter på sitt mästerskap. Det vore hur kul som helst och det skulle tror jag ännu mer bidra till rasvariation inom lydnaden. Hursomhelst känns dessa nya tankar så jädrans bra för lydnadsporten. Tack alla ni som jobbat och kämpat för det!

I veckan drar vi mod Belgien och lydnads VM och vi är laddade vi är klara!