Bruks SM 2009

Årets SM blev en blandad kompott av bra och mindre bra delar. Vår uppladdning i Varberg blev inte riktigt bra, först och främst hade Ylle svårt med spåren i bokskog. Han missade en hel del innan. Jag är dock imponerad av Ylles entusiasm inför alla uppgifter han får- hur det än går kastar han sig med samma glada sinne in i nästa uppgift. I lydnads träningen försökte jag skynda fram ett någorlunda framåtsändande och tanken var att träna intensivt sista dagarna innan SM. Tyvärr grusades de planerna då Ylle fick en rejäl magsjuka på onsdagen, kräktes hade diarre och tydligt ont i magen. Ingen mer träning före lördagens spår.

Vi lottades till ett spår i första startgruppen. Jag kände mig allt annat än optimistisk inför spåret som mycket riktigt visade sig gå i bokskog. Upptaget gick klockrent men jag fick 9.5 därför att domarna tyckte att jag inte stod stilla tills linan var helt ute. Spåret var kuperat och mestadels i bokskog. Pinnarna var naturpinnar och omöjliga att finna utan hundens hjälp. Ylle spårat jättefint men vid några tillfällen vände han i spåret närmare 50 meter och gjorde omtag. Skumt har jag inte varit med om tidigare. Vid ett annat tillfälle tvärvände han i spåret, snodde runt mig och grävde på min känga. -Men Ylle vad gör du undrade jag? Jag klev åt sidan, då tog Ylle en spårpinne som jag stått på…Hursomhelst sammantaget missade vi en pinne på spåret, men med tanke på träningen innan tyckte jag Ylles insats var kanon- han är ju inte gammal och har inte mycket spårerfarenhet ännu.

Uppletande på detta SM var ett kapitel för sig. Rutan såg fin och enkel ut från stigen men av 80 hundar på årets SM var det ingen som hittade 4 föremål. Helt otroligt, tror aldrig det har hänt tidigare. Det var riktigt kraftig frånvind bägge dagarna och en teori som florerade var att publikens vittring förvirrade hundarna. Ylle hittade relativt snabbt 3 föremål och jag trodde ett tag att vi faktiskt skulle plocka 4. Men han hittade aldrig det 4. Det Ylle gjorde som inte alls är typiskt för honom var att han sprang som en skållad råtta. I vanliga fall tycker jag han är väl lugn på uppletande, men tre föremål på detta SM var nog så gångbart.

Vi låg  8 inför lydnaden. Träningsuppehållet hade inte gjort gott för oss och trots en riktigt lång uppvärmning var Ylle alldeles för het. Fria följet höll ihop till språnget då skällde han till en gång, kanske att jag trampade honom för han höll sig sedan lite ifrån mig i ett par halter. Inkallningen gick fort fort men var ändå hyfsad. Men sedan var han så laddad att han glömde vad han gjorde. Ingen tempoväxling och fick syn på en kon på första sträckan, andra gick bara snabbt. Tyvärr var det inte snabbast vinner som gällde här och nollan var ett faktum. I andra ringen gick alla moment jättefint och Ylle var lugn och balanserad igen men tyvärr för sent…Vi slutade på 8 plats.

Jag är både nöjd och missnöjd efter bruks SM, som förövrigt var ett riktigt fin och välarrangerade föreställning. Märks att det var många tävlande som var inblandade i arrangemanget. Jag är nöjd med att Ylle som 3 åring gör en fin prestation på sitt 4: e SM framförallt på specialen. Jag är missnöjd med träningen innan då jag försökte stressa fram ett moment som egentligen ligger på detaljnivå och definitivt inte på tävlingsnivå. Jag ställde till mer än jag byggde upp så ska man vara lite hård mot sig själv förtjänade jag  den nollan….

Hursomhelst tack till Ewa och Maria som vanligt var bra coacher. Fast de tyckte att det var tråkigt att coacha en förlorare men vi får ta nya tag nästa gång. Tack till Slöingegänget och Fia och Anki för trevlig och bra träning före SM. Jätte grattis till SM vinnaren i spår Ann-Sofie och kelpien Ettra, välförtjänt seger till duktig bruksförare som genom åren visat upp många hundar med riktigt fin attityd. Grattis till 2:an Annette och border collien Fred flintstone som gjort bedriften att kvala till SM i både spår, lydnad och agility och presterat starkt på samtliga. Grattis till 3.an Mia med  golden Mdella Dexell som kan stoltsera med SM:ets bästa special.

Känslan av att vara en förlorare försvann helt när jag kom hem till ett fräscht välstädad hus, klippta gräsmattor, glada hundar och ett stort fång med röda rosor på bordet. Den otroligt snälle och flitiga sambon har dessutom bokad en äventyrsresa till Peru i vinter. Så himla glad jag blev för allt!!!

22 reaktioner på ”Bruks SM 2009”

 1. Vilken underbar sambo till en vinnare som du! En nykter och mycket trevlig sammanfattning på ert Bruks-SM deltagande som visar svårigheterna/charmen med att ligga på topp! Som vanligt är du föredömligt rättvis mot hunden, men kanske en smula hård mot dig själv? Dygnet har ju bara 24 timmar……. 😀

  Ps. Likheterna fortsätter – även jag kom hem till ett nystädat hus, klippta gräsmattor och glad hund…..ingen Peru-resa dock, fast det var väl en himla tur det! Jag är inte så modig som du….

 2. Hej Maria!
  Grattis till ett mycket fint genomfört SM.Det är verkligen tufft!
  Va härligt att komma hem med sådant mottagande,städat..rosor..en resa!
  Lycka till i fortsättningen!
  Kram!
  / Annelie & Yack

 3. Härligt att läsa din blogg. Du är alltid uppriktig, klarsynt och en god analytiker.
  Vet är du är ett stort föredöme för många, både p g a ditt sätt att träna hund men även för din
  ärliga och ödmjuka framtoning. Grattis till en härlig hund och en sambo guld värd!
  Peru…och äventyr!! Wow säger jag bara!!

 4. Jag håller med ovanstående om att du är en väldigt fin förebild!

  Jag och Rut hälsar att Ylle är grym. (Rut skulle nog vilja ha en idolbild ovanför sin säng.)

 5. Ja du Maria, varför känner jag så väl igen mig i din beskrivning…;-). Hunden kanontaggad och allt känns bra och så kommer de där missarna/missförstånden likt förbaskat. Du ska vara väldigt nöjd med de tre föremålen. Hade också en hund som sprang som en skållad råtta, men tog bara in ett föremål. Mycket, mycket märkligt uppletande detta SM.

 6. Lotta & Zatchmo

  Grattis till god placering och vad härligt att du inte klandrar Ylle för något fel! Men riktigt så sträng mot sig själv kanske man inte måste vara! Ni har ju många SM framför er! Den sambon du har skulle du kunna ’sälja dyrt’. Så underbart att komma hem till en sån present. Ha det skönt i Peru!

 7. Grattis till 8:e platsen på SM. Så kul att läsa din blogg o att du är ett föredöme för många, det håller jag med om.
  Så härligt att komma hem till dom överraskningarna.

 8. Tack för besöket Ylle. Det är alltid kul med släkt-kalas. Bra kämpat på SM oxå, jag tyckte du var bäst!

  Hej då.

 9. Tack för Grattiset i din Blogg och grattis till åttonde platsen. Även om du, som du skriver, hade en tokladdad hund så såg största delarna av er lydnaden underbar ut. MVH Mia & Della

 10. Grattis till ett riktigt bra SM!
  Nu är det bara att ladda om med lydnadsträning 😉
  Härlig sambo som förstår precis vad du behövde när du kom hem 🙂
  Kram!

 11. Nina o Morra

  Vi höll våra tummar lite extra hårt för er, men det räckte ju inte…. Ylle är härlig att se på:)

 12. Härligt att läsa om dina tankar om SM-et! Härligt jobbat.

  Jag var förresten i Peru på äventyrsresa för nio år sedan. Du får verkligen inte missa Nasca-linjerna från ovan & Maccu Piccu! Helt fantastiskt

  Hälsningar Cina

 13. Grattis till ett bra Bruks-SM. Till nästa år har ni tränat in alla lydnadsmomenten. Då får Alla se upp när Yllet kommer.
  /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.