En nyligen gjord intervju om filmen!

Maria, varför ville du egentligen göra en film om lydnadsmomenten i elitklass?

Därför att jag träffade så många som inte visste riktigt hur momenten i eliten ska se ut! Det kändes som att det behövdes en film som visade hur det skulle gå till, enligt regelboken. De filmer som funnits har några år på nacken och det kändes som att det behövdes något nytt och fräscht.

Hur är filmen uppbyggd och varför?

Varje moment har ett eget kapitel. Varje kapitel börja med att vi visar hur det momentet ser ut och sedan följs det av lite tips på inlärning av momentet. Vi visar dels nyinlärning och dels lite tips om sådant man kan vara bra att tänka på kring just det momentet. Lite om vad som är viktigt att tänka på för bedömningen av momentet till exempel. Vi visar även lite hur man inte ska göra – vad det får för konsekvenser när man gör vissa saker. Om du till exempel vid sitt hela tiden belönar hunden med att hunden får hoppa upp ur sittet, blir många hundar lite sega i sättandet för de förbereder sig på att kasta sig upp igen.

Vad var roligast med att göra filmen?

Det var roligt att tänka på vad som är viktigast att få med i filmen. Vi diskuterade det ganska mycket, vad behöver man se och hur ska man tänka kring vilka närbilder man ska ta och så vidare. Någon av oss hundförare stod hela tiden bredvid kameramannen och sa vad som var viktigast att få med.

Det var också kul att se mina egna hundar i action, sedan när filmen var klar. När vi filmade så gjorde vi inte så många omtagningar. Vi hade åtta olika hundar med och alla var duktiga. Alla hundarna var glada och jag tycker de är inspirerande att se på – som man vill att lydnadsträning ska vara.

Svårast?

Svårast var att välja vad som skulle vara med! Ska jag vara ärlig så skulle jag ju lätt kunna göra en hel film om varje moment …

Vem är filmen till för?

Den är egentligen till för alla som vill lära sig mer om momenten i elitklass. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller om du redan tränar elitmomenten – jag tror du kan få inspiration oavsett vilken nivå du befinner dig på.

Eftersom man kan välja språk – den finns på både svenska och engelska – så är det många från andra länder som är intresserade av filmen och en rolig grej tycker jag är att Indien har funderat på att börja köra lydnadstävlingar och har köpt två filmer.

Men varför finns det så få lydnadsfilmer?

Det är inte helt okomplicerat att göra en sådan här film. I alla fall inte om du ska använda proffs som ska göra den. De som gjorde min film visste inget om hundträning när vi började. Men de blev väldigt intresserade och i slutet behövde jag inte säga vilka klipp som skulle göras vad som var dåligt för han som klippte började kunna se det själv.

Vad hoppas du den ska ge dem som ser den?

Massor träningsinspiration och idéer och tankar till din egen träning!

 

Här kan du läsa mer om filmen!

fci_obedience_classIII

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.