Professor Ylles hundskola kryp del 2

IMG_2075.JPG

Som ni säkert minns har vi kommit så långt att vi vet vilken teknik vi ska lära hunden i krypandet. Då kommer nästa fråga –hur ska jag få fram beteendet? Och vilka förkunskaper kan hunden tänkas behöva?
Jag tänker så här: som grund jobbar jag en hel del med frivilliga beteenden och shaping. Därför hunden blir mer kreativ, blir väl medveten om vad den gör med sin kropp och frivilliga beteenden ger nästan alltid en bra attityd och ett bra värde för hunden. Men när det gäller mer tekniska delar där jag verkligen vill träna fram en perfekt teknik kommer jag att välja att använda mer hjälper. Exempel på sådana moment är fjärrdirigering och kryp. Jag tror nämligen att om hunden får prova sig fram och får göra mycket fel bara pyttelite för mycket ligger dessa fel och skvalpar i bakgrunden och rätt som det är dyker de upp långt senare i träningen. Båda dessa moment kräver dessutom en lugn känsla för att de ska bli bra- på många hundar är även det lättare att skapa med hjälper. Vill du läsa mer om för och nackdelar med hjälper respektive frivilliga beteenden kan du läsa mer i boken Från valp till stjärna. Så för inlärning av krypet kommer jag använda rätt stora hjälper. Och varje gång jag bestämmer mig för att använda hjälper gör jag en plan hur dessa successivt ska bort. Mer om det kommer såklart eftersom det är en viktig del av träningen varje gång du använder en hjälp..
Förkunskaper då? Vilka förkunskaper kan tänkas behövas för inlärning av krypet? Jag tänker så här:
• Omvänt lockande

Därför att kunna belöna och förklara att vara stilla. Krypet gör ofta hunden väldigt aktiv och den blir gärna lite för hetsig om den bara får belöning för rörelser.

• Ligga ner nära mig och känna sig bekväm med det

En förutsättning för att träning ska bli bra och flyta på. Låter rätt självklart men upplever att en del hundar behöver stärkas i närarbete innan man börjar med mer tekniska delar.
• Kunna följa en godbit(förstå skillnaden på lockande och omvänt lockande)

I den vanliga träningen använder jag rätt lite lockande och att hålla fram en godbit betyder för mina hundar att de ska låta bli den och göra nåt för att ta den. Inte försöka ta den och sträva mot den. Eftersom jag här vill att de ska följa den lär jag hunden att det på ett ord är ok att följa efter.
• Väl intränad belöningsmarkör(ord eller klicker)

När vi ska börja förklara att hunden ska röra sina bakben med små steg behöver du förutom din egna timing ett bra verktyg för att få hunden att förstå exakt vad du belönar och vill ha.
• Kunna ligga ner med låg tyngdpunkt

Nuförtiden tycker jag att det vanligaste problemet är att många hundar är alldeles för höga i armbågarna när de kryper. För en korthårig hund är det extra viktigt att hålla koll därför att det syns så himla tydligt. För att förebygga det jobbar jag mycket med att hunden ska ha en belöningsförväntan när den ligger med hela tyngdpunkten nedåt. Det är ochså en av anledningarna till att jag aldrig gör omvänt lockande ovanför hunden. Och är supernoga att hunden inte strävar uppåt i belöning och belöningsförväntan.

Kan hunden detta har vi en jättefin utgångspunkt för den fortsatta träningen som kommer att handla om hur man får fram bra rörelser med hjälp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.