Fortsättning intervjuer med årets lydnadslandslag!

 

Berätta lite om dig och din hund

Mitt namn är Diana Samuelsson. Jag bor tillsammans med min man och våra två Border Collies i det lilla samhället Mullsjö. Jag arbetar på Mullsjö folkhögskola som teckenspråkstolk/dövblindtolk och tycker att det är väldigt roligt.
Zakk som jag tävlar med i landslaget är 8 år. Sedan har vi vår lille busige Dio som är drygt 2 år och han är precis uppflyttad till Elitklass i lydnad.

 

Hur blev du intresserad av lydnad

Den första hunden som jag tävlade med var en retrieverblandning och hon hette Smilla. Vi kunde ju inte tävla brukset så valet blev enkelt, lydnad. Med min Hovawart Ozzy, blandade jag tävlingarna mellan bruks (spår) och lydnad.
När jag köpte Zakk hade jag bestämt mig för att vi bara skulle satsa på brukset. Men en dag var vi på fel plats vid fel tidpunkt och Zakk blev skottberörd. Jag insåg att det skulle krävas tid och träning för att kunna tävla i brukset igen, så jag tänkte att vi kör lite mer lydnad under tiden. Målet var då att få honom till lydnadschampion. Men på några tävlingar kvalade vi in till SM och nu har vi fått äran att vara med det svenska lydnadslandslaget sedan 2008!

Vilka egenskaper har din hund som tagit er till den här nivån

Zakks främsta styrka är hans stora leklust. Att få leka (helst hårda kamplekar) är det bästa som han vet och det är den som har varit grunden till all vår träning. Zakk kallades för ”Bomben” när han var yngre, nu den sista tiden kallas han mer för ”Stabile  Zakk”. Zakk är en riktigt stabil laghund. Han har bara missat 1 moment på alla mästerskapsmoment han utfört genom åren, tror det är en bra bit över 200 moment nu!

Vilka egenskaper har du som tagit er till den här nivån

Jag har nog också en stor leklust! Många tror att det för att jag kan kasta boll ganska bra som jag tagit mig till landslaget, haha.
Jag tror att min träningsglädje och min förtjusning i att busa/leka är det som är tydligast i vår träning! Men jag är också väldigt noga med att verkligen lära känna mina hundar och hitta verktygen som behövs för att lära in momenten på ett bra sätt. Jag lägger mycket tid på att förbereda hundarna inför deras uppgifter på tävling och tränar dem så att de känner glädje och självförtroende i att utföra momenten.
Min egen känsla försöker jag alltid att lita på och behålla den i fokus vid varje träningen.

 

Vad skulle du ge för tips för de som siktar på landslaget

Det finns massor med bra saker som man kan tänka på för de som siktar till landslaget.
För att bara ta upp några saker…
Lägg mycket tid på att skapa fint samarbete, förtroende och en härligt stor grundmotivation på din hund för att träna lydnad.  Hitta även så många träningsverktyg som möjligt, som gör att du och din hund i framtiden kan forma momenten så bra att ni kan presterar på tävlingar.
Träna för någon som själv har erfarenhet av att tävla i landslaget. Då får du ta del av den instruktörens erfarenhet av mästerskap och få veta vad som förväntas av dig som förare och hundarna idag, för att tävla i det Svenska landslaget i lydnad.
8

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.