Intervju 2 Nordiska nationella mästerskap

Näst ut på listan är årets Finska mästare Jessica Svanljung med hunden Tending Knight som till vardags kallas Mac!


1)     Berätta lite om hur erat nationella mästerskap går till

Vi har inget ”spikat” datum för FM. Ibland är det i juni, ibland i juli. FM ordnas på olika håll i Finland, ibland i söder, ibland i öster osv. I Finland får alla som har ett första pris i elit ställa upp i FM. Det betyder att det är en hel del hundar med på kvaldagen. Detta år var det 104 hundar med. Oftast delas momenten upp så att man gör 2-3 moment i en ring och så går man vidare till följande ring. Det betyder att det är 4-5 ringar som snurrar på samtidigt. De 20 bästa från kvaldagen går vidare till final, som är följande dag. Då gör man ofta 1-2 moment/hund, sedan paus, 1-2 moment igen osv. Poängen från lördagen tävling räknas ihop med finaldagens poäng och så räknas det ett medeltal på detta. Det betyder att man måste lyckas bra båda dagarna, för att få medalj.

2)     Hur såg din uppladdning ut veckorna innan mästerskapet?

VM i Salzburg var ca. 3 veckor innan FM. Kändes lite jobbigt efter det, att ladda om för FM: Men det gällde bara att fortsätta med helhetsträningen. Dessutom brukar vi innan FM försöka ordna träningar som motsvarar FM uppställningen. Dvs vi tränar flere hundar samtidigt i olika ringar. Vi hjälper varandra med kommendering osv.

3)     Hur kändes det att gå in i finalen efter en bra kvalomgång?

Visst kändes det bra, men då poängen räknas från båda dagarna försökte jag att ”glömma” kvaldagens resultat. Ny dag, Nya möjligheter!!

4)     Vad var det tror du som gjorde att ni presterade så bra?

Vi har haft bra ”flyt” detta år, Mac och jag. Vi har lärt känna varandra bättre och bättre. Mac älskar att göra momenten och jag litar på honom. Han är väl genomarbetad både detalj- och helhetsmässigt.

5)     Har du några tidigare meriter från stora mästerskap?

Med min tidigare hund, Katla, har jag två silver i FM 2008 och 2010. Mac fick brons i NordM 2011, silver i VM 2012 och nu då guld i FM 2012.

6)     Berätta lite om din hund

Mac (Tending Knight) är en bordercollie hane, 3½ år gammal. Han är en otroligt intensiv hund, med mycket motor. Världens snällaste och goaste hund hemma.

 

7)     Vilka är din hunds styrkor och svagheter?

Till Mac´s starka sidor hör att han är lättlärd, lyhörd, alltid villig att göra, snabb, exakt. Svaga sidor har han förstås också. han låser sig lätt på andra hundar som leker bredvid plan, kan bli lite väl het i momenten.

8)     Vilka är dina styrkor och svagheter som tränare och tävlingsförare?

Mina styrkor är att jag är mycket målmedveten, jobbar envist mot det jag vill ha. Har en klar bild av hur jag vill att momenten skall se ut. Klarar av att ”nolla” situationen om nåt händer på tävlingsplanen. Klarar av att koncentrera mig från början till slut. Hittat en bra balans mellan helhetsträning och detaljträning. Lägger stor vikt i grundträningen med mina hundar. Grunden skall byggas stark. Till mina svaga sidor hör att jag ibland går fram lite väl snabbt i träningen.

9)     Hur mycket tränar du i genomsnitt?

Jag tränar ca. 5-6 dagar/vecka. Oftast ensam, men försöker få in kommendering och utomstående hjälp 2-3 gånger/månad. Vissa dagar blir det helhetsträning, andra dagar detaljträning. Tävlingsmässiga träningar kör jag ca. 1 gång/vecka. Viktigt dock med träningsfria dagar. Försöker också hålla längre pauser från tränandet, tex. i juli månad då det inte är ”stora” tävlingar på kommande. Men pauserna brukar inte bli längre än max. 7 dagar, längre än det kan jag inte vara utan att träna hund.

10)  Hur ofta tävlar du?

Vinterhalvåret blir rätt intensivt. Då har vi våra kvaltävlingar till VM + att Nordiska ofta infaller senare på hösten. Då blir det ofta 1-2 tävlingar/månad. Försöker ändå att tävla regelbundet, ej mera än 2 månaders paus mellan tävlingarna. Då hålls jag motiverad och alert.

11)  Vad är du mest nöjd över att ha lyckats med i träningen?

Mest nöjd är jag över att jag lyckats motivera min hund, så att han vill göra alla moment tillsammans med mig, varje dag, varje vecka osv. Sedan är jag nöjd över att jag lyckats hitta en fin balans mellan detalj – och helhetsträning.

12)  Vad är det viktigaste enligt dig för att lyckas med tävlingslydnad?

Hunden måste vara motiverad att göra. Man måste ha en klar plan, hur gå framåt i träningen. Inte ge upp om man stöter på problem. Försöka se till att helheten fungerar. Man gör inget med flashiga detaljer om inte helheten håller.

13)  Tränar du mentalt och i så fall hur?

Ja, jag träffar min mentala tränare ca. varannan månad.

14)  Vad har du för planer och förhoppningar för 2013?

För det första hoppas jag att Mac skall få vara frisk. Och att vi skall ha det lika skoj tillsammans, som vi har haft hittills. Som mål har jag att komma med i Finska landslaget för VM i Budapest. Och så klart att klara oss bra där.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.