”Ju högre mål desto fler detaljer”

Gårdagens föreläsning om ” träningsupplägg för optimal prestation” handlade om just detaljer som behöver finnas med för att man ska lyckas med sin träning och sitt tävlande. Marie Söderström- Lundberg kopplade sina erfarenheter från friidrottsvärlden till hundträning. Det finns massor att lära från idrottsvärlden när det gäller träningsplanering och mental fokusering på träning och tävling. Där lämnas inget åt slumpen, det har man inte råd med om man vill bli bäst, och framförallt inte om man vill fortsätta vara bäst när man väl nått toppen. Jag tror vi var många som fick en ahaupplevelse framförallt när det gällde just träningsplaneringen. Marie beskrev träningsupplägg med utgångspunkt från en årsplan med olika träningsperioder inlagda beroende var man befinner sig i cykeln. För att dra nytta av sina erfarenheter och bli bättre från säsong till säsong är det viktigt att dokumentera och dra nytta av de erfarenheter man gör. Lär dig vad som fungerar dåligt men viktigast av allt: lär dig vad som fungerar bra i din träning. Det är något du verkligen kan dra nytta av i fortsatt träning.

I annan detalj som Marie påpekade och som ofta finns med i ett framgångsrecept är teamet, i idrottsvärlden tränaren och coachen( ibland ännu fler med olika uppgifter). Det är viktigt att ha människor runt omkring sig att diskutera sin träning med och som är ärliga mot dig och samtidigt vill dig väl. Det kan jag helt instämma i då jag anser att just bra träningskompisar nog för mig varit en av de absolut viktigaste framgångsfaktorerna. Marie presenterade ”framgångshjulet” som friidrottarna använt som koncept för sin mentala träning. Vilja och tro är två nyckelord, fokus, positiva bilder, mental beredskap, störningskontroll och konstuktiv utvärdering några andra. Det är viktigt att alla dessa ord inte är bara just ord utan att de omsätts i handling- först då kan man dra maximal nytta av delarna i framgångshjulet.

Några andra delar som Marie snuddade vid var konditionsträning. Viktigt för både förare och hund då vår mentala ork till stor del är kopplad till vår kondition. Orkar hunden inte koncentrera sig på lydnadsplanen kan en anledning vara just detta. Förarens kondition, styrka, balans har betydelse för hur träning och tävling går och hur du sköter tillexempel din egen kosthållning under en tävlingsdag kan göra stor skillnad för hur du själv orkar fokusera och sköta dina uppgifter. Tråkigt ? Ja kanske det ,menade Marie, men som rubriken ovan, ju högre mål du har som tävlande ju mer detaljer måste du vara ha under full kontroll.

Stort tack till Marie för en givande och intressant kväll. Tack till alla er som kom och bidrog till en trevlig kväll i februari mörkret.

getattachmentcai1bmxa

2 reaktioner på ””Ju högre mål desto fler detaljer””

  1. Tack för att jag fick komma med och lyssna. Det var jättetrevligt och bra ordnat av dig (er)!
    Vi hörs vidare! Krya på dig!
    PS. Även winners ju kan åka på en släng av influensan – vid enstaka tillfällen i livet! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.