Lydnadstävling i Nya Kaledonien!

På lördagen åkte vi till klubben. Verkligen en jättefin och välskött klubb med stora ytor i en jättevacker omgivning. Skulle vilja säga att det påminde om de bäst skötta klubbarna här hemma. Platsen är perfekt förutom att de ett par gånger per år under cyklonsäsong hamnar under vatten och får göra rätt stora rens och reparationsinsatser.

I planen ingick att jag skulle vara med på en lydnadstävling som klubben ordnade. Det arrangeras sammanlagt 8-9 lydnadstävlingar varje år i Nya Kaledonien och de använder FCI s internationella regler i klass 2, 3 och elit och franska regler i klass 1 som kallas brevet men mer om detta i nästa inlägg då ska jag berätta mer om hur tävlingarna går till och vad som skiljer sig om man jämför med oss.
Runt 15 hundar kom till start, majoriteten var blandraser vilket också är mest förekommande på ön. Många tar sina hundar från hundstall eller hittar helt enkelt hundar som behöver tas om hand. Ibland tyvärr inte äldre än ett par veckor. En del uppfödare lämnar dessutom ut valparna oerhört tidigt redan när de är 3-4 veckor gamla. Vilket ur socialiseringssynpunkt inte är helt lyckat- vilket de också klart märker av på klubben när folk kommer dit och går kurs. Framförallt i umgänget med andra hundar blir det ibland bekymmersamt med den utgångspunkten .Det finns inte så många uppfödare här och att köpa hund från Australien eller Nya Zeeland som ligger närmast är dyrt därför transportkostnader och karantän kostar en hel del. Men med var labrador, malinois, Aussie, Dalmatiner. Ingen schäfer var med men det fanns en del eftersom det fanns uppfödare på ön.
IMG_2437
Domaren kom från Frankrike- Nya Kaledonien har inga egna domare utan måste ta domare från andra länder. Upplägg och utrustning var verkligen på topp. Dator och sekretariat på planen och högtalaranläggning av toppklass som domare använde för att motivera sina betyg. Publikvänligt och mycket intressant. Efter tävlingen samlades alla för lunch och sedan var det prisutdelning med fina priser.

Det var verkligen bra att jag kunde vara med på tävlingen- vet precis vad jag ska styra in kursen på eftersom det fanns många gemensamma nämnare bland de som tävlade. Men innan det blir det några semester dagar på Isle de pin som ska vara en av världens vackraste platser.

IMG_2491

Lite kul att hitta denna på andra sidan klotet är det allt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.