Professor Ylles hundskola kryp del 3

IMG_2075.JPG

Det blir ett litet inlägg trots att matte befinner sig i söderhavet. Professorn är ju hemma och äter bullar med husse. Han kommer garanterat att vara NM:s fetaste hund….
Med tidigare träning kan nu hunden skillnaden mellan lockande och omvänt lockande. Återigen vill jag poängtera att anledningen till att jag använder så mycket hjälp i krypet är att jag verkligen vill ha rätt teknik och att hunden verkligen har en låg tyngdpunkt både fram och bak. Tycker att det annars är svårt att få fram om hunden inte har det naturligt(inte jättemånga hundar har det naturligt) Jag använder aldrig omvänt lockande ovanför hunden, det jag sett av de som använt det sättet är i princip alltid höga armbågar och alldeles för mycket strävan uppåt även om belöningen kommer nedåt.

Jag börjar med att försöka få fram små rörelser med bakbenen och dessa rörelser försöker jag klicka. Jag rör min hand framåt och lite tillbaka, ibland lite i sidled- sträcker sig hunden för mycket så kan jag direkt se att det inte kommer att bli en korrekt rörelse- då trycker jag den tillbaka igen i utgångsläget och provar igen. Det här är den lite kluriga delen och för mig har det tagit ett tag innan jag kommit på hur jag ska röra min hand med respektive hund. Ska försöka filma detta med Signe som inte kan och dessutom gärna vill släpa bakbenen om hon får välja. Så arbetet nu går ut på att få fram rörelsen och få hunden att mer och mer förstå att det är de små rörelserna med bakbenen som lönar sig. Timingen är viktig. Att försöka få klicken i själva rörelsen- ibland hinns det med-ibland inte.. Nåväl huvudsaken att de flesta klick kommer rätt.
Som du kan se i filmen blandar jag rätt mycket med omvänt lockande för att hunden inte ska bli för ivrig att röra sig. Ganska snart kommer jag att lägga signal på rörelsen av samma anledning (kunna belöna minst lika mycket för att vara stilla) I all inlärning är det viktigt att inte ha för bråttom men inte heller fastna längre än nödvändigt ett stadie så nästa avsnitt handlar om när och hur gå vidare med träningen.Och hur man kan tänka för att alltid komma ett pyttelitet steg till. Filmen nedan är lite konstig och det kommer in ljud från något annat klickande. Eftersom jag inte kan fixa den låter jag den ligga kvar- den duger för att se rörelserna i alla fall!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.