Platsliggning

På senare år har det blivit fler och fler diskutioner runt platsliggningen. De flesta vill snabbt komma ur de lägre klasserna i bruks och lydnad tack vare att det händer alltför ofta att hunden blir störd på platsen eller i värsta fall påflugen av någon annan hund. Vissa säger att det var bättre förr, att det då inte alls hände lika mycket på platsen. Mitt minne är alltför kort för att jag ska vara säker men jag var nog inte alls lika orolig för att lägga min hund förr. Oavsett hur det var är det i alla fall ett problem nuförtiden. Här följer några tankar och tips runt platsliggningen:

 • Träna din hund på att vara riktigt säker på att vara stilla oavsett vad som händer runt omkring( läs gärna artiklarna om ”Träningsläge” och ”störningsträning”) Fördelen med att öva mycket stadga på egen hand är att du på ett bra sätt kan styra störningarna. Lägger du din hund på en vanlig platsliggning med andra hundar har du inte längre full kontroll över situationen. Dit måste du givetvis komma men först när din hund är riktigt duktig på att klara alla möjliga störningar.
 • Var oerhört noga med vilka hundar du lägger plats med. Det är din uppgift att se till att du inte utsätter din hund för svårigheter den inte klarar av.
 • Lägg aldrig din egen hund på en platsliggning om det finns minsta risk att hunden går fram till någon annan hund. Istället bör du träna mer störningsträning med andra hundar under bra planerade förhållanden.
 • Om det finns konflikter i platsliggningen mellan dig och hunden är risken stor för oro och ljud. I sådana fall är det ofta bäst att gå tillbaka i träningen och öva på att hunden spontant ska erbjuda att lägga sig och succesivt ligga längre och längre.
 • Se till att ha kontroll även på tävling, händer det något hämta din hund. Vänta inte på att domare och tävlingsledare agerar för ibland gör de det alldeles för sent. Utsätt inte din hund för onödiga risker. Det är troligt att du nollar momentet men en tävling är ju bara en tävling och förhoppningsvis ställer det då inte till några problem i din vidare träning. Samma sak om du ser innan du lägger att någon hund gör utfall eller liknande. Fråga föraren om hunden är säker på platsen, vid minsta tvekan, avstå.
 • Om du är domare eller tävlingsledare, bryt genast om någon hund går upp och inte går direkt till sin förare. Om någon hund visar stökiga tendenser när ekipagen kommer ut på planen. Fråga föraren om det verkligen är läge att lägga hunden på platsen.

4 reaktioner på ”Platsliggning”

 1. Hallå Maria! Hur har du det med tid över? Bosse skulle behöva testa lite får omkring sig, i koppel…. Och så har jag ju en väldigt söt liten fawnis på 4 1/2 mån… samt tack och lov den gamla 13-åringen kvar också… Ha de /ET

 2. Bra om platsliggning! Något som upprör mig är en del domares ”flathet” när något händer. För jag anser som du att en hund som går upp utan att ha för avsikt att gå till sin förare utgör en kraftig störning och framför allt risk! Jag har en mycket klar handlingsplan för mig själv om något händer och jag hoppas att jag kommer att följa den om det behövs…

  Sen är det kul att läsa om ditt tyck & tänk! 🙂

 3. Hej.. jag googlade träna platsliggning och hittade då din sida. Jag har lagt in den bland mina länkar i min blogg, hoppas att det var okay 🙂

  Vänliga hälsningar
  Anette & Totte

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.