Professor Ylles hundskola kryp del 3

IMG_2075.JPG

Då var det dags för en ny kryplektion. Förhoppningsvis har nu hunden börjat förstå att det är korta rörelser med bakbenen som ger belöning.
Nästa steg är att skapa flyt och rytm. Krypet är ett typiskt rytmmoment, och det betyder att rörelserna ska utföras i ett jämnt rörelsemönster för att det ska se snyggt ut. Ett annat rytmmoment är skallet. Där ska ju hunden skälla i ett jämnt lagom intensivt mönster. För krypet innebär detta att jag inte kommer att belöna jämna steg när jag så smått börjar utöka längden. Detta för att jag inte ska få flytt-stopp-väntan på belöning-ny start. Innan jag startar varje sekvens bestämmer jag på vilket steg jag ska belöna- i första början varierar det förstås mellan 1 och 3 steg. Jag räknar alltid stegen med bakbenen. Jag försöker belöningsmarkera när hunden startar den sista rörelsen för att belöna att hunden just rör sig- annars får jag lätt ovanstående beskrivna och att hunden får stor belöningsförväntan i just att stanna upp. Bestämmer man inte antal steg blir det ofta att man bestämmer sig försent och då kommer belöningsmarkeringen när hunden stannat upp. Därför man vill ju gärna belöna när det gått bra i några steg.
Vidare varierar jag och utökar antalet steg hunden ska ta. När hunden klarar att krypa över 10 steg börjar jag på allvar att trappa ner hjälpen mer om det i nästa avsnitt. Samtidigt kommer jag att använda mer och mer signaler så det blir tydligt för hunden när den ska vara stilla och när den ska röra sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.