Signe- fjärrträning

Med en unghund blir det mycket tankar runt inlärning. När jag jobbar med inlärning är jag resultatinriktad snarare än metodinriktad. Jag vill att inlärningen ska vara både snabb och effektiv och jag är alltid beredd att ändra mig om jag ser eller kommer på ett bättre sätt än det jag förnärvarande använder. En viktig fråga i sammanhanget är hur mycket hjälper kontra hur mycket frivilliga beteenden och shaping som ska brukas. Jag vill som grund ha en hund som erbjuder beteenden och som har har bra kontroll över vad den gör med sin kropp. Det är en bra bonuseffekt av frivilliga beteenden och shaping. Jag använder hjälper där de är en snabbare väg framåt och där hjälperna är en hjälp för att hitta rätt teknik. Med en hjälp får man alltid en snabbare start men det är viktigt att räkna med den tid det tar att banta bort hjälpen och det är viktigt att hundens kunskap inte baseras på hjälpen- då fungerar det sällan när hjälpen tas bort. Läs mer om fördelar och nackdelar med shaping resp hjälper i Från valp till stjärna. En hel del nya tankar runt inlärning har poppat upp och jag ska försöka skriva mer om det längre fram.

I filmen nedan kan du se ett moment där jag använt en del hjälper under inlärning. Momentet är tränat i ca 3 veckor och de första sekvenserna inomhus är efter ca 2 veckors träning.

2 reaktioner på ”Signe- fjärrträning”

  1. Kämpar just nu med just detta moment, sann bruksmänniska som jag är har jag gjort många fel på vägen! Skiftena är bra men mark tas! Dags att kliva många steg tillbaka! Har haft lite svårt att själv bestämma mig för fram eller bakben men bakben som är stilla är snyggare! Tack för filmen, lite hjälp på vägen!
    Kommer nog bli en ny strålande stjärna av vad jag ser! Så roligt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.