Träna lydnad med ovanliga raser!

20140503-163140.jpg

De flesta grenar inom hundsporten domineras av någon eller några raser. Vissa raser passar helt enkelt bättre för vissa grenar. Det är också säkert så att siktar man högt inom en gren sneglar man ofta på de mest framgångsrika och kanske väljer en sådan ras som man sett presterat bra. Lydnadsklass är ju helt klart border collie dominerat men det är inget som säger att man måste ha en border collie för att lyckas med lydnad. På många mer i lydnadssammanhang ovanliga raser är ofta det viktigaste att hitta vägar fram för bra belöningar och engagemang då många raser inte har dessa delar gratis.
Det skojiga med att lyckas med en mer ovanlig ras är att det ofta väcker en hel del uppmärksamhet när de presterar lika bra som de mer traditionella lydnadsraserna. Kanske finns det lydnadsstjärnor i många fler raser än vi tror! Nedan får du möta Jenny Mellåker och hennes fina Boston terrier Zeb. Zeb är 2 år och tävlar i lydnadsklass3!

15 reaktioner på ”Träna lydnad med ovanliga raser!”

 1. Jag är Superglad att Jenny valde att köpa hund av mig är så stolt över henne och Zebban och ser fram emot denna tävlingssäsongen. En riktigt stolt uppfödare som tycker detta paret är helt suveräna som pr för vår ras.

 2. Tycker också det är roligt! Jag tävlar ju med min svarta norska älghund och det är ofta man får frågor osv på tävlingar eftersom hon sticker ut lite 🙂

 3. Maria Brandel

  Ja, de är verkligen grymma tycker jag! Och hoppas att fler testar lydnad med mer ovanliga raser.

 4. Så roligt att se! Kan tänka mig att det kan bli inspiration för andra att ”våga” 🙂

 5. Så kult! Imponerende!
  Anne Andersson har vel også en boston i eliteklasse, og en basenji med opprykk til LP2. Såvidt jeg vet er det den eneste basenjien i Norden med opprykk til LP2, og det er svært motiverende!

 6. Trevligt inlägg! Heder åt dig som uppmärksammar andra, lovande & duktiga ekipage 🙂 Skulle varit kul om du även länka till Jennys blogg såsom du gjorde till Malous. Ha det gott & GRATTIS till VM-platsen!!! 🙂

 7. Tina gustavsson

  Verkligen beundransvärt!! Gillar att man kan visa att ”sällskapshundar” inte bara är söta utan också har en hjärna. Däremot känner jag mig inte bekväm med att man använder utpräglade jakthundar (typ norsk älghund grå, jämthund eller stövare till något de inte förstår). Det är därför vi har olika raser som framavlats för sin uppgift. Jag skulle t.ex aldrig använda en schäfer till älgjakt eller en golden retriever för skarpt polisarbete. Det är inte rättvist mot hunden. Mitt råd är att noga tänka igenom vilken hund som passar dig bäst så att du inte tvingar hunden till något den inte är skapt för.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.