Träna med valpen

Jag får många frågor just nu hur jag planerar valpens träning. Men det finns ingen plan av den enkla anledningen att det brukar alltid med valpar sluta med att man behöver träna något helt annat än vad som tänkts och planerats. Tanken är förstås att lägga en bra grund för vidare träning som tillexempel belöningar, belöningshantering, engagemang (läs mer i från valp till stjärna)och såklart att vara med i olika miljöer, kunna leka där och förstås även koppla av. Vilka av dessa delar som kommer att vara viktigast för just den här valpen är omöjligt att veta. Det kommer att visa sig!

 Ibland poppar tankar upp vad jag missat i träningen med Ylle och skulle kunnat gjort annorlunda. Dessa tankar försöker jag styra bort eftersom det ju inte är Ylle det handlar om utan en helt annan individ som mest troligt behöver fokus på helt andra delar. Med en ny hund kan man dra nytta av många av sina gamla erfarenheter men man måste försöka undvika att köra på i samma hjulspår för det fungerar sällan. Just därför är det svårt att börja träna en ny hund, och många säger att de verkar ha glömt allt allt de lärt sig när det startar om på nytt. Men så är det nog sällan utan svårigheterna ligger i att du har tränat hund förut men du har inte tränat med just den hunden. De flesta människor går över till autopilot även i hundträningen och då gör man ju precis som man brukar och kanske missar att det behövs helt annat fokus på den nya hunden.

Sedan är det värt att komma ihåg att de allra flesta hundar har egenskaper som gör träningen svårare. Har du en hund som ligger precis rätt i alla delar är det bara att gratulera. Då kommer träningen att gå fint utan att du behöver göra så mycket. Problemen brukar dyka upp på hund nr 2 för det är ju oerhört sällsynt med perfekta hundar….., även om det inte alltid varit kul under resans gång så är det så, att det som utvecklar oss mest som tränare av de brister hundarna har.

390081_10151168306815641_767820640_22399360_1955303294_n

5 reaktioner på ”Träna med valpen”

 1. Ja det är ett både stort ansvar men också så skoj att börja om med en ny valp, så spännande att se vad just den lilla valpen har för egenskaper och hur man på bästa sätt kan forma den till en trygg och stabil individ!
  Lycka till med din nya lilla valp!!
  Mvh Carina, Baqqi & Amaroq (4månader)

 2. Jeanette, Sly & Maya

  Tycker mycket om det här inlägget! Härligt att alla hundar är olika INDIVIDER & man får utforma träningen efter det 😉 Lycka till med valpen! Kram från oss

 3. Så klokt!! Det bästa var de sista orden ”även om det inte alltid varit kul under resans gång så är det så, att det som utvecklar oss mest som tränare av de brister hundarna har.” Mitt i prick!

  Katarina

 4. Ja en sak jag lärt mig genom åren med hund och kelpie i synnerhet är att ju men jag tror mig veta desto mindre vet jag egentligen…..Var glad att jag var borta från tävling och träning ett par år innan jag började om med Cånny för det gjorde att jag kunde lättare se Cånny som en helt ny individ som inte var som Gösta och bryta invanda mönster. Här är oxå en hel del valptankar men Anders är noga med att intala sig att det är en helt ny individ…Lycka till med valpen!

 5. Jag har en valp som precis fyllt 4 månader och jag känner igen mycket av det du skriver. Till en början kände jag mig helt handfallen och visste jag inte riktigt hur jag skulle göra trots att jag har haft 2 tidigare hundar. Men efter att ha kopplat bort de tankarna och gått mycket på känsla och fokusera på de sakerna jag tycker är viktigt i lydnadsträningen och samarbete mellan mig och valpen känner jag att jag är på banan igen.

  Stort lycka till med valpen!

  Hälsningar
  Cissi, Joy, Diva & Tessie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.