Träna på rätt saker

Jag är i den oerhört lyckosamma situationen att ha tre hundar i aktiv ålder att träna. Vilket känns superbra förutom på en punkt- tiden och orken. Som de flesta andra har jag ett jobb som tar mer än heltid och tvärt emot vad många tror tränar jag sällan i samband med kurser- därför jag helt enkelt är för urladdad efteråt. De gånger jag gör det är det mest för att hundarna ska få göra något, det brukar vara rätt kassa pass ur utvecklingssynpunkt eftersom jag ofta gör det som jag och hundarna tycker är enkelt och kul. Ofta har jag inte heller järnkoll på varje sig hundarnas aktivitetsnivå eller kriterier. För många såna pass leder definitivt till att träningen utvecklas långsammare och i värsta fall utvecklas sidor som tar en massa träning att ändra.

Men det är en kul utmaning- med tre hundar som är totalt olika varandra och behöver tränas på helt olika saker. Min egen motivation ligger i att jag tycker att jag lär mig tre gånger så mycket som när jag hade en hund aktiv. Och med tre hundar är det ju oftast minst 1 som i varje fall går fint i träningen och även om det bara är en 1/3 räcker det för att skapa en bra känsla. Tankar och teorier får testas och utvecklas ännu mer. Eftersom det är innesäsong så blir det lite pauser för att utnyttja tiden så väl som möjligt. Det är helt klart bra övning för koncentrationen att bara hänga i hela tiden och byta hund. En sak jag verkligen ska försöka bli bättre på är att öka kvaliten i träningen, genom att planera mer och framförallt utvärdera passen bättre. Inför planeringen av clinicen skrev jag ner mycket runt detta ämne och det satt verkligen igång mina tankar. Jag har nog bekvämt tänkt att jag är rätt bra på det men sett med förstorningsglas finns det ju hur mycket som helst att bli bättre på. Och att bli bättre är ju en av de stora drivkrafterna i varje fall för mig! Konkret ska jag: punkta in träningen på rätt delar för respektive hund och träna på det som verkligen behövs. Plocka ut delar och lägga mycket träning och fokus på dessa i perioder för att sedan byta mot andra delar. Men framförallt bli ännu mer medveten hur jag gör och hur jag kan göra det bättre! Skala bort så gott som allt onödigt malande- då kanske kanske allt hinns med….Försöker återkomma om hurvida jag lyckas med detta!

 

5 reaktioner på ”Träna på rätt saker”

 1. Hej!
  Skulle också vara intresserad av ett stabilt kryp.
  Intressant det du skriver om struktur och kvalitet i träningen, då det är något som jag själv försöker bli bättre på. På vägen hem från träningspasset kan man vara otroligt effektiv i hjärnan och veta vad man ska göra nästa gång, men sen är det som bortblåst…

  mvh
  Cecilia

 2. Maria Brandel

  Cecilia: Ett tips är att alltid skriva efter, inga långa haranger för då blir det sällan av utan bara ett par meningar om vad du ska tänka på till nästa pass. Det räcker långt tror jag för att inte glömma viktiga tankar!
  Maria och Anna, ja, kanske jag borde skriva lite! Tack för tips!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.